EUEurópa

Magyar Péter: Az a legalja, hogy az Orbán-kormány nem ítéli el azonnal a kijevi gyerekkórház elleni támadást

rtl.hurtl.hu

2024. július 17. 10:45

Magyar Péter szerdán személyesen tárgyal az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel.

Nem jó az Európai Néppárt Magyarországgal kapcsolatos narratívája, mert csak tovább segíti az áldozatpózba helyezkedő Orbán Viktort – mondta Magyar Péter, a Tisza Párt európai parlamenti képviselője a 444.hu-nak

A politikus eredetileg azt ígérte, hogy megválasztása esetén nem ül be az Európai Parlamentbe, de végül mégis felvette mandátumát. Az interjúban egyebek mellett arról beszélt:

  • fontos számára a nemzetközi kapcsolatépítés, amiben nagy segítséget ad az Európai Parlament. Szerinte az Európai Néppártban különösen könnyű szövetségeseket szerezni.
  • A Tisza EP-delegációját nem Magyar, hanem Tarr Zoltán volt református lelkész vezeti. Magyar elmondta, hogy Tarrnak szabad kezet adott, az ő felelőssége lesz, hogy a tiszás EP-képviselők a párt otthoni politikájával összhangban politizáljanak Brüsszelben és Strasbourgban. 
  • Szerdán lesz egy személyes megbeszélése az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel. A tárgyaláson az uniós forrásokról is szó lesz. 
  • Az Európai Parlament tavasszal beperelte az Európai Bizottságot, amiért a szervezet tavaly decemberben 10,2 milliárd euró Magyarországnak járó forrást oldott fel. Magyar Péter szerint a perindítás buta döntés volt. 
  • A helyreállítási alap pénzeinek megszerzésére nincs sok idő szerinte, ezért fontos lenne megoldást találni a kérdésben. A források feloldását korrupciós feltételekhez kötné, például valós eszközöket adna az Integritás Hatóságnak, annak ugyanis nincs értelme, hogy ha feltárnak valamit, átadják azt az ügyészségnek, amely végül tétlen marad.
  • Úgy vélte, önmagában azzal nincsen gond, hogy Orbán elmegy a világ vezetőihez tárgyalni. Viszont szerinte „az a legalja”, hogy a soros uniós elnökséget betöltő Magyarország nem ítéli el azonnal a kijevi gyerekkórház elleni orosz rakétatámadást.

Nyitókép: Purger Tamás/MTI

#Európa#magyar péter#európai unió#brüsszel#európai parlament

Címlapról ajánljuk