EUEurópa

Az EU abszurdnak nevezte egy rendező és egy drámaíró oroszországi börtönbüntetését

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 9. 16:38

Egy orosz bíróság hétfőn hat év börtönbüntetésre ítélte Jevgenyija Berkovics rendezőt és Szvetlana Petrijcsuk drámaírót a Finyiszt, a fénylő sólyom című színházi darabjuk miatt.

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) abszurdnak nevezte, hogy egy orosz katonai bíróság hétfőn hat év börtönbüntetésre ítélte Jevgenyija Berkovics rendezőt és Szvetlana Petrijcsuk drámaírót, írja az MTI. A vád szerint a Finyiszt, a fénylő sólyom című díjnyertes színházi darabjuk a „terrorizmus nyilvános igazolásaként” szolgált.

A 39 éves Berkovics és a 44 éves Petrijcsuk 2023 májusa óta ül börtönben, miután a 2020-ban bemutatott színdarab miatt a terrorizmus védelmezésével vádolták meg őket. A színdarab a szíriai iszlamisták által az interneten verbuvált orosz nőkről szól, akik dzsihadistákhoz mentek feleségül.


Az Európai Unió Külügyi Szolgálatának keddi közleménye szerint az alkotás valójában a terrorizmus ellen emel szót. „Az ítélet abszurd, mintha Dosztojevszkij lenne felelős Raszkolnyikov meggyilkolásáért” – fogalmaztak.

„A bírósági határozat jól mutatja a kulturális intézmények feletti növekvő orosz állami ellenőrzést és az illetékes hatóságok azon törekvését, hogy megnyirbálják az alapvető szabadságokat. A határozat újabb megerősítése annak, hogy Oroszország Vlagyimir Putyin orosz elnök alatt korlátlan tekintélyelvűségbe süllyedt” – olvasható az EEAS közleményében.

„A művészeknek joguk van a művészi kifejezés szabadságához. A Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának részes államaként Oroszországnak kötelessége tiszteletben tartani az alkotótevékenységhez nélkülözhetetlen szabadságot” – hangsúlyozta az Európai Unió Külügyi Szolgálat.

„Az Európai Unió szolidaritást vállal mindazokkal az oroszokkal, akik fel merték emelni a hangjukat és bírálni merték Oroszország Ukrajna elleni háborúját, és akiket ezért fogva tartottak, bíróság elé állítottak vagy bebörtönöztek” – zárul a közlemény.

Nyitókép: Contributor/Getty Images

#Európa#oroszország#orosz-ukrán háború#terrorizmus#börtönbüntetés#színház#Jevgenyija Berkovics#Szvetlana Petrijcsuk

Címlapról ajánljuk