EUEurópa

Összeveszett az olasz szélsőjobb Orbán Viktor miatt

rtl.hurtl.hu

2024. július 6. 15:04

Giorgia Meloni miniszterelnök és Matteo Salvini között támadt némi feszültség a Patrióták Európárt populista szövetség miatt.

Feszültség támadt az olasz jobboldalon Orbán Viktor miatt. Giorgia Meloni miniszterelnök vonta kérdőre Matteo Salvini kormányfőhelyettest, amiért az rendkívül elismerően beszélt az Orbánék által alapított Patrióták Európárt populista szövetség megalakulásáról, írja a Népszava külföldi lapszemléjében.

Salvini ekkor megüzente Meloninak, hogy akkor is csatlakozni kíván Orbánék szövetségéhez, ha Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (EN) volt elnöke nem lesz hajlandó erre. Ha Salvini pártjával, a Ligával valóban elhagyná az európai Identitás és Demokrácia (ID) frakciót, és a patriótákat választaná, az rendkívül kínos lenne az olasz miniszterelnök számára. A NATO-párti miniszterelnök helyettese ugyanis egy olyan EP-frakció tagja lenne, amely nyíltan rokonszenvez Vlagyimir Putyinnal.

Meloni ezt ellenséges lépésnek tartotta. Szerinte ez nyílt kihívás, sőt, „gerillapolitikai akció” vele szemben. Utalt arra, elsősorban európai szinten kerülne bajba, éppen akkor, amikor egy Kijevhez nagyon közel álló atlantista és Európa-párti többség formálódik. És delegitimálná az olasz kormány NATO-ban elfoglalt pozícióját is, tette hozzá.

Ugyanakkor lehet, hogy Salvini valójában nem is akarja elhagyni az ID-frakciót, hanem feljebb akarja srófolni maradása árát.

Hétfőn dőlnek el a nagy kérdések, amikor az ID megtartja alakuló ülését. Az mindenesetre egyértelművé vált, hogy Meloni és Orbán között komoly feszültség van, amióta az olasz miniszterelnök elutasította a Fidesz csatlakozását az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) EP-frakcióba. A magyar miniszterelnök helyette Andrej Babis volt cseh miniszterelnök és Herbert Kickl, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője társaságában alapít politikai erőt.

Nyitókép: Antonio Masiello / Getty Images

#Európa#giorgia meloni#matteo salvini#szélsőjobb#ep#frakció#orbán viktor#konfliktus#feszültség

Címlapról ajánljuk