EUEurópa

Magyar uniós elnökség: a delegációk a budapesti buszsávokban is közlekedhetnek

rtl.hurtl.hu

2024. június 29. 15:47

Senki se lepődjön meg, ha a buszsávban elhúz egy delegáció. Vagy kettő.

A közúti közlekedés szabályainak módosításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), hogy a júliustól esedékes magyar uniós elnökség ne okozzon többletterhelést a főváros úthálózatán – közölte a tárca az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy júliustól Magyarország látja el az Európai Unió soros elnökségét és a diplomáciai csúcsüzem számos nemzetközi delegáció mozgását teszi szükségessé.

A minisztérium annyiban módosította a közúti közlekedés szabályait, hogy a delegációk kijelölt járművei az autóbusz- és trolibuszforgalom, azaz a közösségi közlekedés zavarása nélkül az autóbusz-forgalmi sávokban közlekedhessenek.

A Magyar Közlöny június 28-i számában megjelent jogszabálymódosítással a kormány lehetővé teszi, hogy más, kiemelten fontos és külön e célból megjelölt esemény lebonyolításakor is lehetővé váljon a kijelölt járművek forgalmának elvezetése a buszsávon keresztül, elkerülve így a fővárosi forgalom további növelését.

Mint arról beszámoltunk, Vera Jourová beszólt a magyar EU-elnökség szlogenjére. 

Make Europe Great Again, avagy Tegyük Újra Naggyá Európát, ez lesz a magyar elnökség hivatalos szlogenje az Európai Unió Tanácsában. A szlogen egyértelműen Donald Trump volt amerikai elnök politikai mottójának, a Make America Great Again (MAGA) kifejezésnek átvétele. 

Az Európai Bizottság az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke kedden röviden, de határozottan értékelte a Trump ihlette irányvonalat.

Hát, nem túl eredeti, ugye?

– mondta Jourová 

Nyitókép (illusztráció): MTI Fotó: Máthé Zoltán

#Európa#uniós elnökség#budapest#buszsáv#delegáció

Címlapról ajánljuk