EUEurópa

Kezdődik az EU-csúcs, főhet Orbán Viktor feje

rtl.hurtl.hu

2024. június 27. 7:59

Az EU-csúcson ott lesz Volodimir Zelenszkij is.

Néhány nappal a magyar EU-elnökség előtt Brüsszelben a magyarok elleni védekezés tűnik a fő célnak az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek találkozóján. A csúcstalálkozó két fő témája az EU következő öt évének stratégiai programja és a csúcsvezetők megválasztása, amelyek könnyen lezárhatónak tűnnek, de mégis komoly viták várhatók, írja a HVG beharangozója.

A fontos posztokról már előzetes megállapodások születtek, Ursula von der Leyen újrázhat az Európai Bizottság élén, António Costa lehet az Európai Tanács új elnöke, és Kaja Kallas az új kül- és biztonságpolitikai képviselő. Orbán Viktor magyar miniszterelnök és pártja, a Fidesz, amely egyik nagy pártcsaládhoz sem tartozik ellenzi von der Leyen újrázását.

A döntést azonban az Európai Parlament szavazása fogja véglegesíteni, ahol egyszerű többségre van szükség. Ez megvan von der Leyennek.

A csúcstalálkozó díszvendége Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lesz, aki egy olyan ország vezetőjeként érkezik Brüsszelbe, amely tárgyalásokat folytat az uniós csatlakozásról. Magyarország korábban akadályozta Ukrajna csatlakozási tárgyalásait, de az EU most kidolgozott egy mechanizmust a magyar vétó megkerülésére.

A magyar kormány fenyegetései ellenére az uniós külügyminiszterek úgy döntöttek, hogy az Ukrajnának szánt hitel fedezeteként az Unióban zárolt orosz banki vagyonokból származó hozamokat használják fel. A mechanizmus alkalmazása lehetővé teszi, hogy Ukrajna hamarosan megkapja az első részletet – olvasható a HVG cikkében.

Az uniós taktika legnagyobb akadálya, hogy a csúcs után Magyarország veszi át az EU soros elnökségét. Bár korábban prioritás volt az EU bővítése, a magyar kormány most a Nyugat-Balkánra helyezi a fókuszt.

Az EU figyelmeztette Grúziát, hogy felülvizsgálhatják tagjelölti státuszukat a külföldi ügynöktörvény miatt. A csúcs másik fő témája az EU következő öt évének stratégiai menetrendje, amelyről várhatóan szintén vita lesz. A magyar elnökség számos pontban erre a menetrendre hagyatkozik, így fontos, hogy a végső szót még nem mondták ki róla.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Európa#eu#csúcs#Volodimir Zelenszkij#orbán viktor

Címlapról ajánljuk