EUEurópa

Olasz lap: Giorgia Meloni elutasította Orbán Viktort, nem akarja látni a frakciójában

rtl.hurtl.hu

2024. június 18. 20:35

Orbán Viktor néhány hónapja jelezte, hogy az ECR EP-frakciójában látná szívesen a Fideszt.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) populista frakció vezetője nemet mondott Orbán Viktornak azon kérésére, hogy csatlakozhasson a Fidesz az ECR képviselőcsoportjához, számolt be a Népszava a Corriere della Sera értesülései alapján. Az olasz lap szerint Meloni úgy véli, ebből több hátránya származna, mint előnye.

A Fidesz képviselői a függetlenek között foglaltak helyet, mióta a párt 2021-ben előremenekülve kilépett az Európai Néppártból azelőtt, hogy kizárták volna:


Orbán Viktor néhány hónapja jelezte, hogy az ECR EP-frakciójában látná szívesen a Fideszt. Mint írják, Giorgia Meloninak az ECR több tagpártja – a Finn Párt, a belgiumi Új Flamand Szövetség, illetve a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) – is jelezte, hogy számukra elfogadhatatlan lenne a Fidesz belépése. Előzőleg a svéd populista párt, a Svéd Demokraták is jelezték, hogy ők sem támogatják a Fidesz felvételét. A lap szerint az olasz miniszterelnök továbbra is azt reméli, hogy több képviselőjük lesz, mint a liberális frakciónak, így az ECR már a harmadik legnagyobb frakcióval rendelkezne, ezzel pedig a képviselőcsoport jelentősége is megnövekedne az Európai Parlamentben.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Európa#ecr#giorgia meloni#orbán viktor#fidesz#európai parlament

Címlapról ajánljuk