EUEurópa

Németh Zsolt: Európa mi vagyunk

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 12:47

Húsz nap múlva kezdődik Magyarország európai uniós elnöksége, erről beszélt Németh Zsolt a parlamentben. 

Magyarország bizonyítani kívánja, hogy nem az EU alternatívájában vagy a kilépésben gondolkodik, hanem valódi európai alternatívában, amely komolyan veszi a saját szabályait – mondta kedden Németh Zsolt napirend előtti felszólalásában a parlamentben. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az MTI beszámolója szerint közölte, hogy húsz nap múlva megkezdődik Magyarország európai uniós elnöksége, és kijelentette, hogy a választáson erős mandátumot kaptak, hogy mind a migráció, mind a genderkérdés, mind a háború ügyében képviseljék a magyar álláspontot.

Európa mi vagyunk, és a választások után ennek a kijelentésnek különösen nagy a jelentősége – hangsúlyozta.

A magyar elnökség legfontosabb feladatának nevezte az intézményi ciklusváltás levezénylését, ez végigkíséri az elnökség félévét. Megalakul az Európai Parlament, létrejönnek a frakciók, feláll az Európai Bizottság – sorolta. Úgy látta, kiváló politikai befektetési lehetőség Magyarország számára, hogy a partnerek megszabaduljanak a hazánkat övező előítéletektől, amelyek az elmúlt években a kapcsolatokra rárakódtak.

Németh Zsolt politikai átrendeződésre is számít, mert bár a baloldalon fontos változás nem történt, de a jobboldalon új európai politikai család van születőben, ez a Fidesz-KDNP 11 képviselőjével Magyarország mozgásterét is kibővítheti. Kitért arra is, hogy Ursula von der Leyen nevével fémjelzett bizottság alkalmatlannak bizonyult és kulcskérdés, hogy képes-e Európa új irányt venni. Szólt arról, hogy június 18-án teszik közzé az elnökségi logót, mottót és ekkor indul a honlap is.

Nyitókép: Németh Zsolt, az Országgyűlés külügy bizottságának elnöke az Országházban 2018. május 14-én. Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

#Európa#Németh Zsolt#parlament#eu#magyar elnökség

Címlapról ajánljuk