EUEurópa

Ukrán tisztségviselő: Magyarország aláássa európai integrációs utunk minden szakaszát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 8. 13:47

Az Európai Bizottság még ebben a hónapban javasolni fogja Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. A folyamatot Magyarország akaszthatja meg, az Ukrajnában élő magyarok jogaira hivatkozva.

Az uniós tagállamok nagyköveteinek pénteki ülésén a résztvevők egyetértettek abban, hogy Ukrajna teljesítette a korábban meghatározott kritériumokat, és ezért Európai Bizottság még ebben a hónapban javasolni fogja Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

A Financial Times tudósítása szerint a pénteki ülésen elhangzott, hogy Ukrajna hathatós lépéseket tett a korrupció visszaszorítására, a politikai lobbitevékenység korlátozására, szigorította a köztisztviselők vagyonnyilatkozataira vonatkozó szabályokat, és megerősítette a nemzeti kisebbségek által használt nyelvek védelmét.

Georgia, amelynek kormánya a hónapok óta tartó tiltakozások és Brüsszel figyelmeztetése ellenére keresztülverte az orosz mintájú ügynöktörvényt, nem kapott zöld utat csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez.

A csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez az unió 27 tagállamának egyhangú szavazata szükséges. A Financial Times szerint a magyar uniós nagykövet azonnal kifogást emelt a pénteki ülésen, azzal érvelve, hogy Kijevnek többet kell tennie az Ukrajnában élő magyarok jogaiért.

Ivanna Klimpus-Cincadze, Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős parlamenti bizottság elnöke az Ukrinform hírügynökségnek azt mondta, hogy „Magyarország világossá tette, hogy Ukrajna európai integrációja nem prioritása (...) Európai integrációs utunk minden szakaszát folyamatosan aláássa Magyarország”.

A hivatalos vitát a jövő héten tartják az Európai Bizottságban a tárgyalások megkezdéséről.

Magyarország július 1-jén veszi át az EU soros elnöki tisztét, ami tovább növeli az Orbán-kormány befolyását az Ukrajnával kapcsolatos ügyek megvitatásában.

Nyitókép: Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője és Orbán Viktor Brüsszelben, 2022. december 14-én – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Európa#ukrajna#európai unió#uniós csatlakozás#magyarország#vétó

Címlapról ajánljuk