EUEurópa

Csehországban már megkezdődött az EP-választás

rtl.hurtl.hu

2024. június 7. 17:28

Megkezdődött pénteken délután az európai parlamenti választás Csehországban, de eredmény csak vasárnap este lesz.

A választóhelyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól kettőig tartanak nyitva. Az eredményt azonban csak vasárnap éjfél előtt egy órával hirdetik ki, miután az utolsó uniós tagállamban is befejeződött a szavazás – írja az MTI.

A választásra jogosult mintegy 8,3 millió cseh állampolgár 30 párt, mozgalom és koalíció 674 jelöltje közül választhatja meg az ország 21 európai parlamenti képviselőjét. A jelöltek között 245 nő van, ami 36,4 százalékot jelent.

A csehek ötödik alkalommal választanak EP-képviselőket, a legutóbbi választásokon a részvétel 29 százalékos volt.

Az országos felmérések szerint várhatóan az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) nyerheti meg az EP-választást. Négy közvélemény-kutató intézet felméréseinek összesített eredménye szerint 6 vagy 7 párt, illetve koalíció szerezhet európai mandátumokat.

Az Andrej Babis volt kormányfő által vezetett ANO várhatóan a szavazatok 26-27 százalékát szerzi meg, ami legalábbis az eddigi 6 mandátum megtartását jelentené – derül ki az Ipsos, a STEM/MARK, a Cantar CZ és a Data Collect ügynökségek felmérései eredményeinek összesítéséből.

A második helyre a Spolu koalíciót (Polgári Demokratikus Párt, TOP 09, KDU-CSL) várják 20-22 százalékkal, ami 5 mandátumra lenne elegendő. A három jobboldali párt öt éve, amikor még külün-külön indultak, összesen 7 mandátumot szerzett.

A kormánykoalíciós Polgármesterek és Függetlenek (STAN), valamint a Cseh Kalózpárt külön-külön 8-13 százalékra számíthatnak, ami 2-3 mandátumra lenne elegendő. A kalózoknak jelenleg 3, a polgármestereknek meg 2 képviselőjük van az EP-ben.

Az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) az idén a parlamenten kívüli Trikolóra párttal indul, eredményüket 8-11 százalékra becsülik. Ez elég lehetne az SPD két eddigi mandátumának a megőrzéséhez, esetleg egy harmadik megszerzéséhez.

A kommunisták (KSCM) 6-8 százalék közti eredményre számíthatnak, s ezzel megtartanák eddigi egyetlen képviselői helyüket.

Nyitókép: Reuters/Clodagh Kilcoyne

#Európa#európai parlamenti választás 2024#csehország#szavazás#választás#európai unió#európai parlament

Címlapról ajánljuk