EUEurópa

Van négy ország, ahol kötelező szavazni az EP-választáson, az egyikben mégis csak 32 százalékos volt a részvétel

rtl.hurtl.hu

2024. június 2. 14:38

Az Európai Unióban mindössze négy tagállamban kötelező a voksolás az EP-választáson.

Belgiumban, Bulgáriában, Görögországban és Luxemburgban a választásra jogosultaknak kötelező voksolniuk. A kötelező szavazás az állampolgárokra, valamint a választási névjegyzékbe felvett, az adott ország állampolgárságával nem rendelkező uniós polgárokra egyaránt vonatkozik – írja az MTI az EP Kutatószolgálatának (EPRS) összesítése alapján.

A kötelező szavazás az oka annak, hogy a legnagyobb részvételi arányok ezekben az országokban mérhetők az EP-választáson: amíg 2019-ben európai szinten mindössze 50,7 százalékos volt a részvétel, addig Belgiumban a jogosultak 88,5 százaléka ment el voksolni, hasonlóan Luxemburghoz, ahol 84,2 százalék szavazott.

Belgiumban és Luxemburgban egyébként 1979-től, amióta közvetlenül választják az EP tagjait, folyamatosan 90 százalék körüli volt a részvétel az EP-választáson.

Bár kötelező a szavazás Görögországban is, ott öt évvel ezelőtt a választásra jogosultak 58,7 százaléka ment el szavazni, 2014-ben pedig 60 százalékos volt a részvétel. Bulgáriában 2019-től kötelező a választási részvétel az EP-választáson, ott 2014-ben 35,8, 2019-ben 32,7 százalékos volt a részvétel.

A többi tagállamban nem kötelező a választójog gyakorlása, az a választópolgár szabad elhatározásán alapul. Azon tagországok közül, ahol nem kötelező a szavazás, hagyományosan Máltán a legmagasabb a választási részvétel: 2014-ben 74,8 százaléka, 2019-ben pedig 72,7 százaléka ment el szavazni.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Európa#európai parlament#ep-választás#kötelező#szavazás#európai unió#luxemburg#belgium#bulgária#görögország

Címlapról ajánljuk