EUEurópa

Dohányzásellenes intézkedéseket várnak az EU-tól a civilek

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 31. 13:41

A dohányzásellenes civil szervezetek csalódottak amiatt, hogy az Európai Bizottságnak több jogalkotási kérdésben is súlyos adósságai vannak.

A civil társadalmi szervezetek gyors uniós szintű fellépésre szólítottak fel a dohányzás elleni küzdelemben, miközben csalódottságuknak adtak hangot, amiért az Európai Bizottság több jogalkotási kérdésben is súlyos késésben van, írja az Euractiv.

A Dohányzásmentes Világnapon (május 31.) számos dohányzás- és rákellenes civil szervezet (Smoke Free Partnership Coalition, European Cancer Organisation, Lung Cancer Europe) közös sajtóközleményben szorgalmazta a szakpolitikai fellépés felgyorsítását, hogy az eljövendő nemzedékek dohányfüstmentes életet élhessenek.

Richard Price, az Európai Rákellenes Szervezet szakpolitikai vezetője az Euractivnak nyilatkozva azt mondta: 

Nem értem, miért nem igyekeznek a dohányzásellenes cselekvési tervben beígért törvények meghozásával, miközben a légszennyezésről és azbesztről szóló jogszabályokat nemrég már elfogadták.

A dohányzásmentes Európa megvalósítása volt Ursula von der Leyen bizottsági elnök egyik kulcsfontosságú cselekvési területe a 2021-es uniós rákellenes tervben. Azonban a végrehajtási ütemtervben 2023 harmadik negyedévére előirányzott intézkedések egyike sem zárult még le.

A terv középpontjában a dohánytermékekre vonatkozó meglévő jogszabályok frissítése, a vásárlás, az adózás és a reklámozás szigorúbb ellenőrzése, valamint a dohányfüstmentes környezetről szóló tanácsi ajánlás kiadása állna, de mindezekkel elmaradásban van az EU.  

A dohányzás visszaszorítása most újra a reflektorfénybe került az európai parlamenti választási kampányban, az Európai Szocialisták Pártja, az Európai Zöldek és az Európai Baloldal programjaiban is prioritásként szerepel.

A Dohányfüstmentes Partnerségi Koalíció (Smoke Free Partnership Coalition, SFP) igazgatója, Lilia Olefir azt mondta az Euractivnak, hogy 

a dohányipar lobbizásának köszönhető az uniós törvényhozás késlekedése. 

A dohányipar 2022-ben 19 millió eurót költött az Európai Bizottsággal folytatott lobbitevékenységre, derült ki ugyanis az SFP uniós átláthatósági elemzéséből.

Az Euractiv megkeresésére a Európai Bizottság szóvivője kijelentette, hogy a bizottság nem kötött semmiféle alkut a dohányipari szereplőkkel folytatott egyeztetéseken.

Az EU átláthatósági nyilvántartása szerint az elmúlt öt évben a dohányipar képviselői több mint százszor ültek le tárgyalni az Európai Parlament képviselőivel. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és az Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoportok tartották a legtöbb ilyen ülést, összesen 35-öt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új felmérése szerint az EU fiataljai közül egyre többen dohányoznak. Az iskoláskorú gyerekek 20 százaléka e-cigarettát, 15 százaléka pedig hagyományos cigarettát szív.

Nyitókép: REUTERS/Manon Cruz

#Európa#dohányzás#dohányipar#európai bizottság#európai parlament#dohányzásmentes világnap

Címlapról ajánljuk