EUEurópa

A cél az import ellehetetlenítése: az EU megemelte az orosz gabonára kirótt vámot

rtl.hurtl.hu

2024. május 30. 15:22

Az orosz gabonatermékek mellett az EU a fehéroroszokéinak is megemelte a vámtarifáit.

Az Európai Unió Tanácsa rendeletet fogadott el azzal a céllal, hogy tiltó vámokat vessen ki az Oroszországból és Fehéroroszországból importált gabonatermékekre, írja az MTI. 

Az intézkedés olyan mértékben növeli a gabonafélékre, olajos magvakra és az azokból származó termékekre kivetett vámokat, hogy gyakorlatilag leállítja e termékek uniós behozatalát a két országból, közölte a Tanács.

Az új vámok megakadályozzák az EU gabonapiacának destabilizálását, megállítják az Ukrajna területén jogtalanul eltulajdonított gabona orosz exportját, és megakadályozzák, hogy Oroszország az EU-ba irányuló gabonaexportból származó bevételeket Ukrajna elleni háborújának finanszírozására fordítsa, írták.

Az intézkedések az Oroszországból és a Fehéroroszországból származó vagy onnan közvetlenül vagy közvetve az EU-ba exportált termékekre vonatkoznak. Nem érintik a két országból más országokba irányuló, az EU-n keresztül történő tranzitot.

A tanácsi közlemény az intézkedés meghozatalának okai között említette, hogy az Oroszországból származó gabonatermékek uniós behozatala jelentősen megnőtt az ukrajnai háború 2022. február 24-i kezdete óta.

„Bizonyíték van továbbá arra, hogy Oroszország jogellenesen, nagy mennyiségű gabonaterméket sajátít el Ukrajna megszállt területein, és azokat állítólagosan orosz termékként exportálja” – jelezte a testület. Közölték továbbá, fennáll annak lehetősége, hogy Oroszország jelentős mennyiségű szállítást irányíthat az unióba, és ezek hirtelen beáramlása zavart okozna az uniós piacon. A rendelet július 1-jén lép hatályba.

Május elején érkezett a hír, hogy hónapokig tartó csökkenés után nőni kezdtek az élelmiszerárak a világpiacon. 13 havi csúcsra drágultak a növényi olajok, a húsért és a gabonáért is többet kértek áprilisban. A helyzetről ekkor az RTL Híradó is tudósított:


Áprilisban pedig arról számolt be az RTL Híradó, hogy négy év alatt majdnem háromszorosára nőtt a kenyér ára Magyarországon, már az uniós átlagnál is drágább. Az agrárminiszter szerint azért ilyen mértékű a drágulás, mert nálunk volt a legolcsóbb az Unióban. Nagy István azt mondja, csak a gabonára terjed ki a hatásköre, mindössze 53 forintra egy vekni esetében. Raskó György agárközgazdász viszont úgy számol, kilónként 160 forint adóval gyarapodik az államkassza a kenyereken.


Nyitókép: Gabonát szállító kisiklott vasúti kocsiknál állnak katonák a Krím-félszigeten, a Szimferopol-Szevasztopol vonalon 2023. május 18-án. Az Ukrajnától 2014-ben Oroszország által elcsatolt Krím vezetője szerint senki sem sérült meg, a balesetet „illetéktelen személyek” beavatkozása okozta. – Fotó: MTI / EPA

#Európa#oroszország#gabona#ukrajna#orosz-ukrán háború#fehéroroszország#import

Címlapról ajánljuk