EUEurópa

Új felmérés: soha ilyen sokan nem vallották magukat EU-állampolgárnak

rtl.hurtl.hu

2024. május 23. 8:12

Az Eurobarometer előzetes adatai szerint a megkérdezettek 80 százaléka lépne fel közösen védelmi kérdésekben.

A legfrissebb Eurobarometer-felmérés szerint a válaszadók 80 százaléka szeretné, hogy uniós szinten növeljék a védelmi együttműködést, írja a Politicio csütörtöki hírlevele. A legújabb közvélemény-kutatás keretében 27 EU-s országban összesen 26 399 embert kérdeztek meg a többi között az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos aggodalmaikról és az európai identitásukról. A részletes eredményeket csütörtök délután teszik közzé, az előzetes megállapítások szerint:

  • a megkérdezettek 74 százaléka uniós állampolgárnak tartja magát, ez eddig a legmagasabb arány, amit valaha mértek – 2 százalékponttal magasabb, mint a 2023 telén mért adat.
  • Az európaiak a mindennapokban a leginkább az életszínvonal miatt aggódnak, 51 százalékuk emelte ki ezt fő problémaként, ez 6 százalékponttal alacsonyabb a 2023 téli felméréshez képest.
  • A válaszadók 35 százaléka szerint az ukrajnai konfliktus a legnagyobb EU-szintű probléma, ami 7 százalékpontos növekedést jelent a legutóbbi, 2023 telén készült felméréshez képest.

A válaszadók között azoknak az aránya, akik támogatják az Ukrajna megsegítésére irányuló intézkedéseket, így például a katonai felszerelések szállítását, változatlanul 60 százalék maradt.

Nyitókép: Az Európai Unió boszniai békefenntartó erői (EUFOR) új csapatainak felavatási ünnepsége a szarajevói Butmir katonai táborban 2022. március 11-én. – Fotó: Armin Durgut / MTI / AP

#Európa#európai unió#védelmi#háború#együttműködés

Címlapról ajánljuk