EUEurópa

Petíciót indítottak a magyar EU-elnökség felfüggesztéséért

rtl.hurtl.hu

2024. május 22. 20:51

A petíció indítói szerint nem képviselheti az európaiakat Orbán Viktor, ezért szólították fel Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, hogy függessze fel a magyar elnökséget.

„2024. július 1-jén Magyarország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez gondot jelent, mert ezzel az európai értékeket lábbal tipró ember ülne az EU egyik irányító székébe: Orbán Viktor. Ő nem képviselhet bennünket, európaiakat. Orbán Viktor nem lehet az elnökünk. Ezért felszólítjuk Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, hogy függessze fel a magyar elnökséget” – ez a felütése annak az online petíciónak, amit két zöldpárti európai parlamenti képviselő, Daniel Freund és Damian Boeselager kezdeményezett, írja a Népszava.

A cikk szerint a politikusok abban bíznak, ha elég aláírást tudnak összegyűjteni, akkor megakadályozhatják, hogy a magyar kormány átvegye az EU vezetését.

Emellett az állam- és kormányfői testületet elnöklő Charles Michelnek is küldtek levelet. Abban azt írták, hogy 

rendkívül káros lenne az Unió jó hírnevére, ha a jelenlegi magyar kormány képviselne bennünket, európaiakat bármilyen minőségben, közvetlenül az európai választások után.


A Népszava szerint bő egy hónappal az EU-elnökség hivatalba lépése előtt nincs esély a magyar soros elnökség megakadályozására.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Európa#eu#elnökség#orbán viktor#daniel freund#damian boeselager#petíció#felfüggesztés

Címlapról ajánljuk