EUEurópa

Csúcson az euróövezet külkereskedelmi többlete

rtl.hurtl.hu

2024. május 21. 14:58

Márciusban az euróövezetnek 2020 decembere óta a legnagyobb külkereskedelmi többlete alakult ki éves összehasonlításban az Eurostat adatai szerint.

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete éves összehasonlításban – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett adataiból.

A külkereskedelmi egyenleg megmutatja, hogy egy adott országban az import vagy az export volt nagyobb mértékű. Értékét úgy számoljuk ki, hogy az exportból kivonjuk az importot. Ha a kivitt hazai áruk értéke meghaladja a behozott külföldi árukét, akkor az pozitív külkereskedelmi egyenleget, kereskedelmi többletet jelent. Fordított esetben kereskedelmi hiányról beszélhetünk.

Az Eurostat első becslése alapján az euróövezet márciusban 245,4 milliárd euró értékben exportált árucikkeket a világ többi részébe, 9,2 százalékkal kisebb értékben, mint 2023 márciusában. Az import 221,3 milliárd euró volt márciusban, ami 12,0 százalékos esés az előző év azonos hónapjához képest – írta az MTI. 

Márciusban így az euróövezetnek 2020 decembere óta a legnagyobb, 24,1 milliárd euró külkereskedelmi többlete volt az egy évvel korábbi 19,1 milliárd eurós többlet után.

Az Eurostat ugyancsak nem végleges adatai szerint az Európai Unió idén márciusban 219,6 milliárd euró értékben exportált árucikkeket a világ többi részébe, 9,5 százalékkal elmaradva a 2023 márciusában jegyzett 242,6 milliárd eurótól. Az import 197,9 milliárd euró volt márciusban, ez 12,1 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos hónapjához képest.

Az EU így 21,7 milliárd euró többletet ért el az árukereskedelemben a világ többi részével szemben márciusban az egy évvel korábbi 17,4 milliárd euró aktívum után.

Az év első három hónapjában az euróövezetnek 57,5 milliárd euró külkereskedelmi többlete alakult ki az egy évvel korábbi 9,4 milliárd euró deficittel szemben. Az EU-nak pedig az első negyedévben 48,7 milliárd euró külkereskedelmi többlete alakult ki az egy évvel korábbi 19,2 milliárd eurós deficithez képest.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

 

#Európa#euróövezet#külkereskedelem#eurostat#európai unió

Címlapról ajánljuk