2024. május 8. 11:24
Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Recepsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Észtország kedvencét, íme a verivorst, vagyis az észt véres hurka.
Akárcsak az hazai változat, régen az észt véres hurka is nagy mennyiségben készült a téli disznóvágások alkalmával, és szokás volt, hogy a lakomát megosszák a barátokkal és a tágabb családdal. A nemzeti ételnek számító verivorst gyakori eleme az ünnepi menünek, például esküvőkön és karácsonykor kedvelt ínyencségnek számít Észtországban.
Hozzávalók
- 2 liter sertésvér
- 1 kg sertéshús (lapocka vagy has)
- 1 csésze árpagyöngy
- 2 hagyma, finomra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 teáskanál só
- 2 teáskanál fekete bors
- 1 teáskanál szegfűbors
- 1 teáskanál majoránna
- 2 méter természetes bél (sertésbél)
Elkészítés
- Öblítsük le a belet hideg vízzel, majd tegyük félre.
- Egy nagy fazékban forraljuk fel a sertésvért, főzzük 10 percig, majd vegyük le a tűzről és ezt is tegyük félre.
- Az árpát a csomagoláson leírtak szerint főzzük puhára és szűrjük le.
- Eközben a sertéshúst vágjuk apró darabokra, és húsdarálóval daráljuk le.
- Egy nagy tálban keverjük össze a sertéshúst, a főtt árpát, az apróra vágott hagymát, a darált fokhagymát, a sót, a fekete borsot, a szegfűborsot és a majoránnát. Alaposan keverjük össze, hogy a fűszerek teljesen elkeveredjenek.
- Lassan adjuk hozzá a főtt sertésvért a masszához, és keverjük addig, amíg jól összeáll a hússal.
- Töltsük a kész keveréket a bélbe, néhány centiméterenként pedig csavarjunk belőle kolbászokat.
- A kolbászokat helyezzük egy nagy fazék forrásban lévő vízbe, és főzzük nagyjából egy órán át, vagy amíg a kolbász teljesen meg nem fő.
- Tálalás előtt vegyük ki a kolbászokat a vízből, vágjuk szét őket, majd hagyjuk hűlni néhány percig.
Jó étvágyat!
A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.
Nyitókép: Estonian Meat House