EUEurópa

Így készítsd el az észtek kedvencét, íme a verivorst receptje

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. május 8. 11:24

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Recepsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Észtország kedvencét, íme a verivorst, vagyis az észt véres hurka.

Akárcsak az hazai változat, régen az észt véres hurka is nagy mennyiségben készült a téli disznóvágások alkalmával, és szokás volt, hogy a lakomát megosszák a barátokkal és a tágabb családdal. A nemzeti ételnek számító verivorst gyakori eleme az ünnepi menünek, például esküvőkön és karácsonykor kedvelt ínyencségnek számít Észtországban.

Hozzávalók

  • 2 liter sertésvér
  • 1 kg sertéshús (lapocka vagy has)
  • 1 csésze árpagyöngy
  • 2 hagyma, finomra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 2 teáskanál só
  • 2 teáskanál fekete bors
  • 1 teáskanál szegfűbors
  • 1 teáskanál majoránna
  • 2 méter természetes bél (sertésbél)

Elkészítés

  1. Öblítsük le a belet hideg vízzel, majd tegyük félre.
  2. Egy nagy fazékban forraljuk fel a sertésvért, főzzük 10 percig, majd vegyük le a tűzről és ezt is tegyük félre.
  3. Az árpát a csomagoláson leírtak szerint főzzük puhára és szűrjük le.
  4. Eközben a sertéshúst vágjuk apró darabokra, és húsdarálóval daráljuk le.
  5. Egy nagy tálban keverjük össze a sertéshúst, a főtt árpát, az apróra vágott hagymát, a darált fokhagymát, a sót, a fekete borsot, a szegfűborsot és a majoránnát. Alaposan keverjük össze, hogy a fűszerek teljesen elkeveredjenek.
  6. Lassan adjuk hozzá a főtt sertésvért a masszához, és keverjük addig, amíg jól összeáll a hússal.
  7. Töltsük a kész keveréket a bélbe, néhány centiméterenként pedig csavarjunk belőle kolbászokat.
  8. A kolbászokat helyezzük egy nagy fazék forrásban lévő vízbe, és főzzük nagyjából egy órán át, vagy amíg a kolbász teljesen meg nem fő.
  9. Tálalás előtt vegyük ki a kolbászokat a vízből, vágjuk szét őket, majd hagyjuk hűlni néhány percig.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Estonian Meat House

#Európa#ezt eszi európa#verivorst#recept#észtország#nemzeti étel#észt#véres hurka

Címlapról ajánljuk