EUEurópa

Závecz Tibort nem lepte meg, hogy Fidesz támogatottsága zuhant

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 7:23

Magyar Péter lendületben van Závecz Tibor szerint, a fideszes táborból pedig hiányzik a megszokott tűz. 

Egy hónap alatt a biztos pártválasztók között 11 százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága, derült ki a Závecz két napja közzétett felméréséből, aminek eredményei Török Gábor politológus szerint olyan meglepőek, hogy nehéz elhinni a számaikat.

Závecz Tibor a közvélemény-kutatással kapcsolatban a Népszavának elmondta, hogy az eredmény nem lepte meg, mert közhangulatból is érzékelni lehetett: csökkenőben van a Fidesz támogatottsága. De volt, amit ő is meglepőnek talált. Azt, hogy a Fidesz táborának részvételi hajlandósága alacsonyabb, mint az ellenzéki pártok többségéé.

Hiányzik a megszokott tűz a fideszes táborból – tette hozzá.

Magyar Péter lendületben van

A Závecz felmérése szerint Magyar Péter pártja, a Tisza párt a biztos szavazók körében 14 százalékon áll az EP-választáson, és három, de lehet, hogy még annál is több mandátumot remélhet. Závecz Tibor a lapnak elmondta, hogy látott olyan (nem publikus) kerületi és vidéki városi felméréseket, amelyek már előrevetítették a Tisza párt jó országos szereplését.

Hozzátette, hogy Magyar Péter egyelőre leginkább Budapesten és a nagyvárosokban népszerű, de azt feltételezi, hogy szavazótáborában meg fognak jelenni a kisebb települések választópolgárai is. Szimpatizánsainak zömét főként a bizonytalanok és a kiábrándultak adják, de a Momentum szavazóinak több mint harmadát is átcsábította.

Magyar Péter: Annak örülnék a legjobban, ha más vinné ezt a feladatot, és újra átlagos életet élhetnék

„Orbán Viktor próbálja ki újra, hogy 10 év után milyen kimenni az emberek közé” – mondta Magyar Péter az RTL-nek hétfői, baranyai országjárásán. Elmondta, hogy a múlt héten két kollégáját rúgták ki egy állami és egy magáncégtől, mert a Tisza pártnak önkénteskedtek. Szerinte nem átlagos embernek való, amit most végigcsinál, nemcsak a fizikai terhelés, hanem az őt érő támadások miatt sem. Magyar támogatói is nyilatkoztak: van, aki úgy érzi, hogy élete 73 éve alatt még sosem volt olyan rossz, mint most. 


Nyitókép: Magyar Péter az általa meghirdetett Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért című rendezvényen a budapesti Kossuth Lajos téren 2024. április 6-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

#Európa#ep-választás#európai parlament#választás#felmérés#közvélemény-kutatás#Závecz Tibor#fidesz#magyar péter#török gábor

Címlapról ajánljuk