EUEurópa

Letartóztatták a német szélsőjobboldali párt EP-tanácsadóját, mert Kínának kémkedhetett

rtl.hurtl.hu

2024. április 23. 11:50

Mint kiderült, mégsem akkora hazafi: a tanácsadó a vád szerint EU-s tárgyalásokról közölt bizalmas információkat a kínai hatóságokkal. 

Letartóztatták Németországban a szélsőjobboldali AfD egyik európai parlamenti tanácsadóját, mert a vádak szerint bizalmas EU-s tárgyalásokról osztott meg információkat a kínai hatóságokkal, valamint Németországban élő kínai ellenzékiekről is jelentett, írja a Politico.

A Jian G. nevű férfi az AfD EP-listavezetőjének, Maximilian Krah-nak adott tanácsokat.

A német ügyészség közleménye szerint a 2019 óta Brüsszelben dolgozó férfiról egyelőre azt derítették ki, hogy idén januárban juttatott el bizalmas információkat a kínai hatóságoknak az EP-ből. A zöldek azonnali vizsgálatot követeltek Brüsszelben.

A német hatóságok hétfőn három olyan embert tartóztattak le, akiket azzal vádoltak, hogy haditechnológiai titkokat adtak át a kínai hírszerzésnek. A németországi kínai nagykövetség tagadta a vádakat, szerintük a német ügyészség „manipulálni akarja a Kínáról alkotott képet, és lejáratni Kínát”.

Az Európai Parlament honlapja a német állampolgárságú, de neve alapján kínai felmenőkkel is rendelkező Jian Guo-t még mindig Krah egyik akkreditált asszisztenseként tartja számon. Az AfD közleményében „aggasztónak” nevezte a vádakat.

Korábban Krah-t magát is megvádolták azzal, hogy több szálon is kötődik kínai intézményekhez, asszisztenséről pedig már tavaly októberben is állították, hogy több szervezettel is kapcsolatban áll, amelyek a Kínai Kommunista Párthoz vannak bekötve.

Ekkor az derült ki Jian G.-ről, hogy feleségével, egy W. monogramú nővel vitt közösen egy kínai kapcsolatokkal rendelkező céget, ám G. átadta neki összes részvényét egy ponton. Krah ekkor egy „skizofrén vad halandzsájának” nevezte a vádakat, G.-ről pedig azt mondta, hogy ő „egy szorgalmas asszisztens, aki történetesen kínai származású”. Ekkor a vádakat ahhoz hasonlította, ahogy a második világháború alatt az USA-ban üldözték a japán származásúakat.

Nyitókép: Krah üres széke az EP-ben. Fotó: EPA / RONALD WITTEK

#Európa#kína#kém#AFD#szélsőjobboldal#tanácsadó#ügyészség#európai parlament#vád#letartóztatás

Címlapról ajánljuk