EUEurópa

Kínai cég európai telephelyein razziázott az Európai Bizottság

rtl.hurtl.hu

2024. április 23. 21:58

A kínai kamara szerint a hatóságok lefoglalták az informatikai berendezéseket, valamint az alkalmazottak mobiltelefonjait, és hozzáférést követeltek az adatokhoz.  

Az Európai Bizottság kedden előre be nem jelentett versenypolitikai ellenőrzéseket végzett egy kínai biztonsági berendezések gyártásával és értékesítésével foglalkozó vállalat hollandiai és lengyelországi telephelyein, írta meg az MTI.

A bizottság szerint vannak arra utaló jelek, hogy az ellenőrzött vállalat a külföldi támogatásokról szóló rendelet értelmében olyan szubvenciókban részesülhetett, amelyek torzíthatják a belső piacot.

Az uniós tisztviselőket az ellenőrzések során elkísérték az uniós tagállamok nemzeti versenyhatóságainak munkatársai. Az előre be nem jelentett ellenőrzések a feltételezett torzító külföldi támogatások előzetes vizsgálatát jelentik. A vizsgálatok indítása nem jelenti azt, hogy a szóban forgó vállalat valóban a belső piacot torzító külföldi támogatásban részesült, és nem is befolyásolja a vizsgálat eredményét. Ha az Európai Bizottság elegendő bizonyítékot talál azzal kapcsolatban, hogy az adott vállalat törvénybe ütköző külföldi támogatásokat kapott, akkor egy alaposabb kivizsgálás elindítását fogja kezdeményezni, közölte a testület.

Az Európai Bizottság sajtóközleményében nem nevezte meg a vállalatot, sem az országot, ahol a vállalat székhelye található. Azonban a Kínai Kereskedelmi Kamara Európai Unió melletti képviselete kedden közölte: 

értesült arról, hogy egy kínai vállalat lengyelországi és hollandiai irodáiban razziát tartottak, és a hatóságok lefoglalták az informatikai berendezéseket, valamint az alkalmazottak mobiltelefonjait, és hozzáférést követeltek az adatokhoz.  

„Az EU intézkedései nemcsak a kínai vállalatoknak, hanem minden, az unióban üzleti tevékenységet folytató külföldi vállalatnak is negatív üzenetet küldenek. Az április 23-i előre be nem jelentett ellenőrzés aláássa a külföldi vállalatok üzleti környezetét az EU-n belül” – áll a kínai kamara közleményében.  

A 2023-ban hatályba lépett külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet értelmében a vállalkozások kötelesek bejelenteni közbeszerzési pályázataikat az EU-ban, ha a szerződés becsült értéke meghaladja a 250 millió eurót, és ha a bejelentést megelőző három évben legalább 4 millió euró összegű külföldi pénzügyi hozzájárulásban részesültek.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

#Európa#európai bizottság#kína#tiltott támogatás

Címlapról ajánljuk