EUEurópa

Az EU nekimegy Kínának az oroszok támogatása miatt

rtl.hurtl.hu

2024. április 19. 12:14

Az EU együttműködik az Egyesült Államokkal az Oroszország elleni szankciók kijátszásának kezelésében.

Az Európai Unió aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Kína olyan alkatrészeket szállít Oroszországnak, amelyek katonai célokra is felhasználhatók. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke közölte, hogy az EU együttműködik az Egyesült Államokkal az Oroszország elleni szankciók kijátszásának kezelésében, és akár uniós szankciók is kivetésre kerülhetnek, írja a Portfolio cikke.

Az rtl.hu éppen ma adott hírt arról, hogy magyar cég is segíthetett Oroszországnak kijátszani a szankciókat. A Szabad Európa tényfeltáró cikke szerint ezen az úton kerülhettek fejlett nyugati alkatrészek Szuhoj harci repülőkbe.

Dombrovskis washingtoni látogatásán amerikai törvényhozókkal tárgyalt, hogy támogatást szerezzen az újabb Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segélycsomag jóváhagyásához, és bejelentette az EU támogatását az Egyesült Államoknak az Oroszország elleni szankciók kijátszásának megakadályozásában.

Az USA és az EU aggodalmát fokozza az a tény, hogy Kína olyan eszközöket és adatokat adott át Oroszországnak, amelyek segítik az orosz hadsereget. Ezek ugyan nem halálos eszközök, de hozzájárulnak az ukrajnai katonai ellenállás letöréséhez.

Az amerikai külügyminiszter közelgő kínai látogatása során egyértelmű felszólítást küld Pekingnek, hogy hagyjon fel Oroszország támogatásával. Az Egyesült Államok a G7-csoportban 

új szankciók kivetését javasolhatja azokra az országokra, amelyek segítik az oroszokra kivetett kereskedelmi korlátozások kijátszását, és az EU is támogathatja ezt, legalábbis ez derült ki Dombrovskis szavaiból.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Európa#eu#szankció#usa#oroszország#kína#keleti nyitás

Címlapról ajánljuk