EUEurópa

Drámai változás jöhet az EU-s pénzek elosztásában

rtl.hurtl.hu

2024. március 28. 11:56

Eddig a kohéziós támogatásokat fejlettségi kritériumok alapján osztották el, ez most megváltozhat.

Az Európai Bizottság változtatásokat fontolgat az uniós források elosztásában, amelyek a tagállamok teljesítményéhez lennének köthetők. Ez eltér a korábbi gyakorlattól, amely kizárólag fejlettségi kritériumok alapján osztotta el a kohéziós támogatásokat. 

A tervezett változtatások célja, hogy eredményorientáltabb megközelítést vezessenek be a pénzeszközök elosztásában, és a kifizetéseket konkrét célok elérésétől tegyék függővé, írja a Portfolio a Politicót szemlézve.

A 2021-2027-es időszakra tervezett 392 milliárd eurós kohéziós finanszírozás hagyományosan támogatja a gazdaságilag hátrányos helyzetű régiók növekedését Európa-szerte. Az esetleges EU-bővítés miatt ismét felmerült, hogy mennyire hatékonyak ezek az alapok a gazdasági egyenlőtlenségek csökkentésében. 

A javasolt reformok elszámoltathatóságot biztosíthatnak, és ösztönözhetik a szükséges reformokat, különösen a demokratikus normák területén.

A bizottság javaslatáról várhatóan hosszú viták indulnak a 2028-ban kezdődő következő hétéves költségvetési ciklus tárgyalásain. A pénzeszközök elosztását érintő bármilyen hivatalos változtatáshoz a nemzeti kormányok egyhangú jóváhagyására lesz szükség.

Nyitókép (illusztráció): RTL

#Európa#EU-s pénzek#eu#európai bizottság#magyar kormány

Címlapról ajánljuk