2024. március 23. 12:06
Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Recepsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Most lássuk Olaszország kedvencét, íme a panigacci, vagyis az olasz kenyérkülönlegesség.
A panigacci egy kenyérkülönlegesség, mely Liguria és Toszkána határáról, egy eldugott völgyben fekvő területről, Podenzanából származik. A kerek, kovásztalan kenyér Olaszország-szerte népszerű. A vékony és ropogósra sütött különlegességet általában szószokkal és különböző feltétekkel – érlelt hússal vagy sajttal – tálalják.
Hozzávalók
- 150 g sima liszt
- 150 g búzadara
- ¼ teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 575 g víz
Elkészítése
- Keverjük össze a lisztet, a búzadarát, a sütőport és a sót egy nagy tálban. Lassan adjuk hozzá a vizet, és keverjük csomómentesre a tésztát. Hagyjuk a tésztát 20-30 percig pihenni, közben melegítsük elő a sütőt 285°C fokra.
- Kenjük meg a tepsit olajjal. Tegyük a tésztát a tepsire, és akár egy palacsintát, vékonyan kenjük el. Süssük addig, amíg a tészta enyhén megemelkedik, a szélei elkezdenek megduzzadni, és megváltozik a színe (körülbelül 3 perc). Ezután fordítsuk meg a tésztát egy spatula segítségével, és süssük a másik oldalát is nagyjából 1 percig. Ha elkészült, helyezzük egy rácsra, hogy kihűlhessen, viszont figyeljünk arra, hogy ne helyezzük a frissen kisült kenyereket egymásra, nehogy összeragadjanak.
- Minden kenyér után töröljük ki a tepsit, és olajazzuk vagy zsírozzuk újra, míg az összes panigacci el nem készül.
- Tálaláskor az érlelt húsok és sajt mellett tálalhatunk pesto mártást, paradicsomszószt, mozzarellát és friss bazsalikomot.
Jó étvágyat!
A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.
Nyitókép: Visit LaSpezia