EUEurópa

Így készítsd el az olaszok kedvencét, íme a panigacci receptje

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. március 23. 11:06

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Recepsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Most lássuk Olaszország kedvencét, íme a panigacci, vagyis az olasz kenyérkülönlegesség.

A panigacci egy kenyérkülönlegesség, mely Liguria és Toszkána határáról, egy eldugott völgyben fekvő területről, Podenzanából származik. A kerek, kovásztalan kenyér Olaszország-szerte népszerű. A vékony és ropogósra sütött különlegességet általában szószokkal és különböző feltétekkel – érlelt hússal vagy sajttal – tálalják.

Hozzávalók

  • 150 g sima liszt
  • 150 g búzadara
  • ¼ teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 575 g víz

Elkészítése

  1. Keverjük össze a lisztet, a búzadarát, a sütőport és a sót egy nagy tálban. Lassan adjuk hozzá a vizet, és keverjük csomómentesre a tésztát. Hagyjuk a tésztát 20-30 percig pihenni, közben melegítsük elő a sütőt 285°C fokra.
  2. Kenjük meg a tepsit olajjal. Tegyük a tésztát a tepsire, és akár egy palacsintát, vékonyan kenjük el. Süssük addig, amíg a tészta enyhén megemelkedik, a szélei elkezdenek megduzzadni, és megváltozik a színe (körülbelül 3 perc). Ezután fordítsuk meg a tésztát egy spatula segítségével, és süssük a másik oldalát is nagyjából 1 percig. Ha elkészült, helyezzük egy rácsra, hogy kihűlhessen, viszont figyeljünk arra, hogy ne helyezzük a frissen kisült kenyereket egymásra, nehogy összeragadjanak.
  3. Minden kenyér után töröljük ki a tepsit, és olajazzuk vagy zsírozzuk újra, míg az összes panigacci el nem készül.
  4. Tálaláskor az érlelt húsok és sajt mellett tálalhatunk pesto mártást, paradicsomszószt, mozzarellát és friss bazsalikomot.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Visit LaSpezia

 

#Európa#ezt eszi európa#olaszország#recept#panigacci#nemzeti étel#olasz#kenyér

Címlapról ajánljuk