EUEurópa

Vizsgálja az EU a vétó eltörlését, mert nem jó, ha „kétmiillió Fidesz-szavazó dönt 460 millió ember sorsáról”

rtl.hurtl.hu

2024. március 20. 14:02

Elkezdi vizsgálni az EU, hogy eltöröljék-e a vétójogot, amit Orbán Viktor rendszeresen alkalmazott, kritikusai szerint zsarolásra. 

A jelenlegi kormányzási, döntéshozatali módszerben már most nehezen lehet egyhangú döntéseket hozni létfontosságú kérdésekben, és az EU bővítésével meg kell vizsgálni, hogyan hoz döntéseket az EU, és ennek legfontosabb kérdése a vétójog – mondta szerdán Brüsszelben újságíróknak Vera Jourová. 

Egyrészről a kis államoknak ez az egyetlen lehetősége a tagállamok számára fontos döntések befolyására, mert a vétó alkalmazásakor nem számít az ország mérete – mondta Jourová. Az Európai Bizottság alelnöke ugyanakkor hozzátette:

Volt már arra példa, hogy visszaéltek a vétó lehetőségével tagállamok, zsarolni akarták a többieket egy olyan ügyben, ami sehogy sem kapcsolódott a vétó tárgyához. A kérdés, hogy a tagállamoknak legyen-e olyan eszköze, ami ilyen könnyen lehetővé teszi, hogy blokkolják a többség akaratát.

Jourová elmondta, amikor külpolitikai és védelmi döntéseket kell hozni, akkor „veszélyes kiegyensúlyozatlanság” eredményez a vétójog, hiszen gyakorlatilag kétmillió Fidesz-szavazó dönt 460 millió ember sorsáról.

Az Európai Unió biztosítja a jogot minden uniós tagállam számára, hogy megvétózzon olyan döntéseket, amelyekhez közös uniós kiállás szükséges. Egyesek szerint Orbán Viktor kormánya visszaél a vétó jogával, vannak, akik el is törölnék azt. Az rtl.hu ezzel kapcsolatban összeszedte az érveket a vétójog ellen és mellett.

Erasmus: folynak a tárgyalások

Věra Jourová elmondta, nem örült, hogy leállították az Erasmus-programot, közölve, hogy a tárgyalások jelenleg is zajlanak az Európai Bizottság és Magyarország között a program újraindításáról, hozzátéve, hogy nagyon szeretné, ha a magyar diákoknak esélye lenne külföldön tanulni, uniós pénzekből.

Nyitókép: RTL Híradó

#Európa#Vera Jourova#európai bizottság#európai unió#vétójog#erasmus#eu

Címlapról ajánljuk