EUEurópa

Többmilliárd forintnyi EU-s pénzt kap az állami lőszergyár Várpalotán

rtl.hurtl.hu

2024. március 17. 13:28

Brüsszel pénzéből gyárt fegyvert a békepárti kormány Várpalotán.

A részben állami felügyelet álló N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding és a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. is kedvezményezettje annak a döntésnek, hogy az Európai Bizottság (Eb) pénteken elkülönített 500 millió eurót az európai védelmi ipar számára.

A pénzből az évi lőszergyártási kapacitást szeretnék kétmillió lövedékre növelni 2025 végére.

A tervezet 500 millió euróval, nagyjából 200 milliárd forinttal, és ideiglenesen lazább szabályokkal segítené a lőszerek gyártását a következő két évben, írja a Telex. A bizottság 31 projektet választott ki, hogy segítse az európai ipart az érintett területeken.

A nyertesek listáján két magyar cég is szerepel: a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. és az az N7 Holding. A Rheinmetall a várpalotai lőszergyár vegyesvállalata, ahol az állami tulajdonosi jogokat a részben magyar állami felügyelet alatt álló N7 gyakorolja. A két cég összesen 22,5 millió eurónyi támogatást kap, ami nagyjából 8,8 milliárd forintnak felel meg.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő a tavaly júliusi szavazás kapcsán elmondta, hogy Magyarország támogatja az európai védelmi infrastruktúra megerősítését, így a lőszergyártás felgyorsítását is, de továbbra sem vesz részt az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállításokban, írja a Euronews.

Nyitókép: Tüzérségi lövedékek a várpalotai lőszergyár alapkőletétele alkalmából rendezett ünnepségen 2022. december 15-én. Fotó: MTI / Bodnár Boglárka

#Európa#brüsszel#európai bizottság#lőszergyár#várpalota#támogatás#állam#gál kinga

Címlapról ajánljuk