EUEurópa

Oroszország a magyar kormányon keresztül terjeszti propagandáját az Európai Bizottság szerint

rtl.hurtl.hu

2024. február 28. 7:04

Az orosz propaganda veszélyeire figyelmeztetett az Európai Bizottság alelnöke.

Oroszország a magyar kormányon keresztül terjeszti propagandáját, hogy befolyásolja az európai emberek gondolkodását – jelentette ki az Európai Bizottság alelnöke. Vera Jourová a Politicónak adott interjújában közölte, hogy Moszkva szinte minden országban talált olyanokat, akik hajlandóak az orosz propagandát szajkózni, de csak két olyan ország van, ahol nem ellenzéki pártok, vagy parlamenten kívüli erők, hanem a kormány terjeszti azt: Magyarország és Szlovákia.

„Oroszország a propaganda mestere, minden országra van külön stratégiájuk” – mondta Jourová, aki szerint Moszkva nem közvetlenül, hanem helyi közvetítőkön keresztül igyekeznek befolyásolni az európai embereket. Az alelnök közölte, hogy legjobban Németország miatt aggódik, ahol a szélsőjobboldali AfD terjeszti az orosz propaganda üzeneteit, mert, ha a németek hátat fordítanak Kijevnek, „akkor az Európai Unió nagyon nagy bajba fog kerülni”.

Békét akarunk!

Jourová szerint különösen hatékony fegyvere az oroszoknak a békevágyra apelláló üzenet. Az alelnök közölte, hogy „mindannyian békét akarunk”, de az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban elhangzó „békét akarunk” szólam a Kremltől jön, és azt jelenti, hogy „ne támogassátok Ukrajnát”.

Az Európai Bizottság elnöke a héten európai körútra indul, hogy ezt az üzenetet terjessze a tagállamokban. Elsőként szerdán Finnországba utazik. Elmondása szerint azért választotta kezdőállomásnak az országot, mert ott nem talál magának utat az orosz propaganda, annak köszönhetően, hogy a finneknek „a génjeiben van a dezinformációval szembeni ellenállás, és jól ismerik Putyin módszereit”.

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

#Európa#európai unió#Vera Jourova#oroszország#orosz propaganda#magyarország#orbán-kormány

Címlapról ajánljuk