EUEurópa

Ennyi segélyt ad az ukrajnai menekülteknek az Európai Unió

rtl.hurtl.hu

2024. február 20. 17:56

Az Európai Bizottság szerint minden újabb támadással újabb ukránok válnak hajléktalanná, szorulnak segítségre és elszállásolásra a téli körülmények között.

Az Európai Bizottság a 2024-es évre első összegként 83 millió euró (mintegy 31,5 milliárd forint) humanitárius segélyt különített el az ukrajnai háború által érintett, Ukrajnában és Moldovában élő menekültek támogatására, közölte kedden az uniós testület az MTI híre szerint.

A Brüsszelben kiadott közlemény szerint Oroszország célzott támadásai Ukrajna kulcsfontosságú energetikai és polgári infrastruktúrája, például kórházak, iskolák és elektromos hálózatok ellen jelentősen akadályozzák az embereket az alapvető szolgáltatások igénybevételében.

Minden újabb támadással újabb ukránok válnak hajléktalanná, szorulnak segítségre és elszállásolásra a téli körülmények között

 – írták. Becslések szerint jelenleg 14,6 millió embernek van szüksége humanitárius segítségre Ukrajnában, tették hozzá.

A 83 millió eurós humanitárius támogatásból Ukrajna 75 millió eurót kap. A lakosságnak ezek sürgősségi segélyt jelentenek, beleértve ebbe az olyan alapvető szükségletek kielégítését, mint a menedékhely, a háborús védelem, az ivóvíz, az oktatás és az egészségügyi ellátás.

Az EU ukrajnai humanitárius stratégiájának középpontjában ma a háború által érintett emberek védelme áll, különösen a frontvonalak közelében élőké

– írták.

Az EU 8 millió eurót különített el olyan humanitárius projektekre Moldovában, amelyek célzott segítséget nyújtanak az ukrajnai menekülteknek és a kiszolgáltatott lakosságnak, beleértve az alapvető szükségletek biztosítását, valamint a háborús védelem és az egészségügy érdekében nyújtott humanitárius készpénzes segítséget is.

A kedden bejelentett új finanszírozással együtt az Európai Bizottság már összesen 926 millió eurót különített el humanitárius segélyprogramokra az ukrajnai háborúban érintett civilek megsegítésére annak 2022. február 24-i kezdete óta. A támogatásból 860 millió euró az Ukrajnában élő belső menekültek, 66 millió euró pedig a szomszédos Moldovába menekült ukrajnaiakat támogatja.

Nyitókép: Victoria Jones / PA Images via Getty Images

#Európa#ukrajna#moldova#segély#európai unió

Címlapról ajánljuk