EUEurópa

Orbán példájától tart a horvát ellenzék az új főügyész miatt

rtl.hurtl.hu

2024. február 12. 7:08

A vádhatóság vezetője egy tévéinterjúban azt hangoztatta, hogy nincs szüksége hazájának az Európai Ügyészségre.

A horvát ellenzék attól tart, hogy Orbán Viktor példáját akarja követni az ország új főügyésze – erről az Euractiv ír. A Možemo nevű párt az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben.

Az új főügyész, Ivan Turudić egy tévéinterjúban azt mondta, nincs szükség arra, hogy az Európai Ügyészségnek legyen irodája Horvátországban, mert több más EU-tagállamban sincs. Sandra Benčić, a Možemo képviselője szerint

ez nyilvánvalóan azt mutatja, amitől mindannyian tartunk, hogy Turudić a főügyészi tisztséget arra fogja használni, hogy akadályozza az Európai Ügyészség munkáját Horvátországban.

Az Európai Ügyészség az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények kivizsgálásáért felelős szerv. Mint Benčić mondta, igaz, hogy öt tagállamban nincs az Európai Ügyészségnek irodája, de Svédország és Lengyelország „fokozott együttműködést” hirdetett a testülettel, Dánia és Írország pedig igazságszolgáltatási ügyekben a kívülmaradás jogával rendelkezik. Sandra Benčić szerint így egyedül Magyarország marad példaként Andrej Plenković kormánya számára.

A horvát ellenzéki politikus megjegyezte: mindenki számára világos, miért nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez, és most már az is világos, hogy a főügyész Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját támogatja, ami a Plenković-kormány politikai irányát is mutatja.

Turudić megválasztását szinte a teljes ellenzék elutasította, attól tartva, hogy a jelenlegi kormánypárt saját magát védelmezné a főügyész által a korrupciós vádaktól, ha elveszítené a hatalmat a közelgő választáson.

Nyitókép: Petar Santini/Bloomberg via Getty Images

#Európa#horvátország#orbán viktor#európai ügyészség

Címlapról ajánljuk