EUEurópa

Ezt lépi meg az Európai Bizottság a nemzetközi feszültség miatt

rtl.hurtl.hu

2024. január 24. 16:34

Az Európai Bizottság a gazdasági biztonság megerősítésére tett javaslatot a növekvő geopolitikai feszültségek és a mélyreható technológiai változások miatt.

Az Európai Bizottság javaslatot mutatott be szerdán az unió gazdasági biztonságának megerősítésére. A javaslat célja emellett a versenyképesség előmozdítása, a kockázatok elleni védelem és az országok lehető legszélesebb körével való partnerség kialakítása, írja az MTI.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte: az EU gazdasági biztonságának megerősítésére a növekvő geopolitikai feszültségek és a mélyreható technológiai változások miatt van szükség.

A csomag célja az EU biztonsága és közrendje védelmének erősítése. Ezt az EU-ba irányuló külföldi befektetések jobb átvilágítása révén, továbbá a kereskedelem, a befektetések és a kutatás nyitottságának fenntartása az EU gazdasága számára tennék meg. A testület konzultációt szorgalmaz a tagállamokkal és az érdekelt felekkel a külföldi beruházásokból eredő lehetséges kockázatok azonosítására. Konzultálnának arról is, hogyan lehet jobban támogatni a kettős felhasználású, azaz az egyszerre polgári ás katonai felhasználású technológiák kutatását és fejlesztését.

Vestager szeromt egyes külföldi befektetések kockázatot jelenthetnek az EU biztonságára és közrendjére, a javaslat ezért orvosolja a meglévő hiányosságokat, és javítja a rendszer hatékonyságát. Így a nemzeti szabályokkal harmonizált átvilágítási mechanizmust biztosít valamennyi tagállamnak, valamint kiterjeszti az uniós átvilágítást olyan uniós befektetésekre is, amelyeket végső soron unión kívüli országok állampolgárai irányítanak.

Közölte, az EU elismeri a nyitott globális piacok fontosságát, ugyanakkor a fejlett technológiákba tartozó beruházásokkal kapcsolatosan növekvő aggodalmakat is. Ezek szerint az ilyen beruházások fokozhatják azon szereplők katonai és hírszerzési kapacitását, amelyek ezeket a képességeket az EU ellenében vagy a nemzetközi béke és biztonság aláásására használhatják.

Az ilyen beruházásokat jelenleg sem uniós, sem tagállami szinten nem követik nyomon, és nem ellenőrzik.

Az uniós bizottság ezért az ilyen befektetések szigorú elemzését javasolja a lehetséges kockázatok megértése érdekében.

Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos közölte: az uniós bizottság a kettős felhasználású áruk, köztük a fejlett elektronikai termékek, toxinok, illetve a nukleáris vagy rakétatechnológia exportjának hatékonyabb közös uniós ellenőrzését javasolja azért, hogy ezeket ne használhassák fel a biztonság és az emberi jogok aláásására.

Közölte, a testület emellett ki kívánja használni a kettős felhasználású technológiákkal kapcsolatos kutatás és fejlesztés (K+F) támogatásának lehetőségeit. Célja, hogy versenyelőnyt tartson fenn a kritikus és kialakulóban lévő technológiák területén, amelyek polgári és védelmi célokra egyaránt felhasználhatók.

Végezetül kiemelte a kutatás biztonsága fokozásának jelentőségét, ugyanis a nemzetközi kutatási és innovációs együttműködés eredményeit unión kívüli országokban katonai célokra, illetve az alapvető értékek megsértésére használhatják.

A felsőoktatási és kutatóintézetek áldozatul eshetnek a tekintélyelvű államok rosszindulatú befolyásának.

„Uniós fellépésre és az intézkedések sokféleségének elkerülésére van szükség a következetesség biztosításához Európa-szerte. Minden szinten és uniószerte összefogva mérsékelhetjük a kutatásbiztonságot fenyegető kockázatokat, és biztosíthatjuk, hogy a nemzetközi kutatási és innovációs együttműködés nyitott és biztonságos legyen” – mondta a biztos. Hozzátette: az átfogó megközelítés a „lehetőleg nyitott, amennyire szükséges” elvet követi a nemzetközi kutatási együttműködések tekintetében.

Nyitókép: Margrethe Vestager. – Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

#Európa#európai bizottság#befektetés#geopolitika#Gazdaság#védelem#uniós biztos

Címlapról ajánljuk