EUEurópa

Az európai konzervatívok nem adnák oda Orbánnak a tízmilliárd eurós támogatást

rtl.hurtl.hu

2024. január 5. 9:06

Az Európai Néppárt levélben kérte az Európai Parlamenttől, hogy vizsgálják felül a Bizottság döntését. 

Az Európai Néppárt elnöke, Manfred Weber azt kérte az Európai Parlamenttől, hogy vizsgálják felül az Európai Bizottság december 13-ai döntését, amivel tízmilliárd eurós támogatás kifizetéséről döntöttek Magyarország számára. Erről a Politico EU-s hírlevele számolt be, ami megkapta a levél egy másolatát.

A Bizottság december közepén jelentette be, hogy a befagyasztott EU-s támogatások egy részét, tízmilliárd forintot kifizetnek Magyarországnak, miután megállapították, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét sikerült megerősíteni a legutóbbi reformcsomaggal,  így az megfelel az uniós költségvetéshez kapcsolt feltételeknek.

A Néppárt levelébe – amint annak több vezető politikusa is aláírt – közlik, hogy nem győzték meg őket a Bizottság érvei, és a kifizetés felülvizsgálatát kérték a Parlamenttől. A Politico megemlítette, hogy az EU pártjai szerint a magyar kormány nem tett meg minden kért lépést, főleg az igazságügyi reformok területén.

Nyitókép: Orbán Viktor a német fociválogatott elleni mérkőzésen, 2022 szeptemberében. Fotó: Robert Michael/picture alliance via Getty Images

#Európa#EU-s pénzek#kifizetés#európai unió#manfred weber#epp#európai néppárt#európai parlament

Címlapról ajánljuk