EUEurópa

Magyarország ismét megszavazta a Putyinék elleni uniós szankciókat

rtl.hurtl.hu

2023. december 18. 18:53

Újabb szankciós csomagot fogadott el az Európai Unió Tanácsa Oroszország ellen. Több mint 140 további orosz állampolgárt és vállalatot vettek jegyzékbe, a legnagyobb csapást a gyémántkereskedelemre méri az EU.

Az Európai Unió Tanácsa a Ukrajna elleni folytatódó orosz háborúra tekintettel elfogadta a gazdasági és egyedi korlátozó intézkedéseket is tartalmazó tizenkettedik szankciós csomagját – közölte az uniós tanács hétfőn .

A közlemény szerint az intézkedések újabb csapást mérnek Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús képességére azáltal, hogy az orosz gazdaság legfontosabb ágazatait célozzák, és megnehezítik az uniós szankciók megkerülését. A szankciós intézkedések egyhangú döntést igényelnek, így Magyarország is megszavazta.

Az MTI szerint a szankciós csomag több mint 140 további orosz állampolgárt és vállalatot vesz jegyzékbe. Ez kiterjed az orosz katonai és védelmi ágazat szereplőire – ide értve az orosz hadiipari vállalatokat és a katonai magánvállalatokat –, az informatikai ágazat szereplőire, valamint egyéb fontos gazdasági szereplőkre is.

Az intézkedés vonatkozik továbbá az Ukrajna Oroszország által „ideiglenesen megszállt” területein a közelmúltban jogellenesen megrendezett választások szervezőire, az ukrán gyermekek kényszerített „átnevelésének”, valamint az Oroszország Ukrajna elleni háborúját támogató dezinformáció és propaganda terjesztésének felelőseire.

Az EU új import- és exporttilalmakat vezet be, például az Oroszországban bányászott, feldolgozott vagy előállított nem ipari gyémántok európai exportjára vonatkozóan. Az intézkedés célja Oroszország megfosztása ettől a fontos, évi 4 milliárd euróra becsült bevételi forrástól – írták.

A szankciós csomag ezen felül szigorítja az olajárplafon végrehajtását azáltal, hogy szorosan nyomon követi a tartályhajók használatának lehetséges módjait az olajárplafon kijátszására. Szigorítja továbbá az Európában tárolt orosz vagyon felkutatásra vonatkozó kötelezettségvállalásokat, valamint a szankciókat kijátszó unión kívüli országokban bejegyzett vállalatokra vonatkozó intézkedéseket.

Az EU tilalmat vezet be az acélgyártáshoz szükséges nyersanyagok, a feldolgozott alumíniumtermékek, valamint egyéb fémáruk Oroszországból történő behozatalára, valamint azok tranzitjára. Az exportkorlátozások a kettős felhasználású, azaz a katonai mellett a polgári felhasználásra is alkalmas fejlett technológiai és ipari termékekre vonatkoznak.

Új behozatali tilalom lép érvénybe a cseppfolyósított szénhidrogéngázra vonatkozóan is. A továbbiakban tilos a vállalati és tervezőszoftvereket az orosz kormány vagy az orosz vállalatok rendelkezésére bocsátani.

Nyitókép: Reuters/Alexander Zemlianichenko

#Európa#európai unió#európai unió tanácsa#szankció#oroszország

Címlapról ajánljuk