EUEurópa

Orbán Viktor megvétózta az illegális migráció elleni plusz pénzeket is

rtl.hurtl.hu

2023. december 15. 10:41

Az Ukrajnának szánt EU-s segély mellett még egy sor egyéb pénz kifizetését is megakadályozta Orbán Viktor. 

Ahogy arról péntek hajnalban beszámoltunk, Orbán Viktor az éjjel megvétózta az Ukrajnának szánt EU-s segélyt, és nemet mondott az Európai Unió hétéves költségvetésének felülvizsgálatára. Orbán ezekkel kapcsolatban azt írta, hogy „majd jövőre visszatérünk a témára az uniós állam- és kormányfők ülésén rendes előkészítés után”.

A hvg.hu ezzel kapcsolatban közölte, hogy Orbán Viktor nem csak az Ukrajnának szánt európai uniós segélyre mondott nemet, hanem egy sors más dologra is. A magyar kormányfő egyebek mellett az illegális migráció elleni küzdelemre vagy az európai versenyképesség javítására szánt forrásokat is blokkolta.

Az Orbán által megvétózott terv kétmilliárd eurót tartalmaz a külső határok megvédésének erősítésére és 7,6 milliárd eurót a harmadik országok támogatására, amelyek az Európa felé tartó migránsokat tartják fel. Szintén lehetetlenné vált annak a 1,5 milliárd eurónak az allokálása, amely az európai védelmi kapacitások növelésére és a versenyképesség javítására szolgálnak.

Bár a magyar kormányfő ezt az egészet most blokkolta, abban bíznak a tagállamok, hogy egy hónap múlva sikerül átvinni a javaslatot – írta a hvg.hu

Az RTL Híradó csütörtök délutáni helyszíni tudósítása az uniós csúcsról:


Nyitókép: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

#Európa#orbán viktor#ukrajna#segély#eu#európai unió#költségvetés#illegális bevándorlás#migráció

Címlapról ajánljuk