EUEurópa

Az uniós lakosság többsége támogatja, hogy tagjelölt legyen Ukrajna

rtl.hurtl.hu

2023. december 13. 20:46

Tízből hat uniós állampolgár azt is támogatja, hogy az Európai Unió fegyvereket vásároljon és szállítson a háború sújtotta Ukrajnának.

Az EU-s állampolgárok 89 százaléka egyetért a háború sújtotta Ukrajna lakossága számára nyújtott uniós humanitárius támogatással. Tízből heten támogatják, hogy az EU pénzzel segítse Kijevet, és ugyanennyien értenek egyet az orosz kormánnyal, vállalatokkal és magánszemélyekkel szembeni gazdasági szankciókkal – derül ki az Európai Bizottság által szerdán közzétett Eurobarométer-felmérésből.

A felmérés szerint a megkérdezettek 28 százaléka a migrációt, valamint az ukrajnai háborút tartja a két legfontosabbnak az Európai Unió előtt álló kihívások közül, majd a nemzetközi helyzetet (24 százalék), valamint az emelkedő árakat, az inflációt és a megélhetési költséget (20 százalék. A felmérésből az is kiderül, hogy

az uniós állampolgárok többsége (61 százaléka) helyesli, hogy az EU tagjelölti státuszt adjon Ukrajnának, tízből hatan pedig a fegyverek vásárlását és szállítását is támogatják.

A válaszadók többsége (57 százaléka) elégedett az Ukrajna orosz inváziójára adott uniós válasszal, és 54 százalékuknak van hasonló véleménye hazája kormányának válaszlépéseivel kapcsolatban, írja az MTI. A megkérdezettek több mint háromnegyede az uniós tagállamok közös védelmi és biztonságpolitikája mellett áll ki, tízből nyolc ember szerint pedig az EU-nak jelentős beruházásokat kell tennie a megújuló energiaforrásokba,

és 81 százalék azok aránya, akik szerint a lehető leghamarabb csökkenteni kell az orosz energiafüggőséget.

Tíz válaszadóból közel heten (69 százalék) támogatják a közös európai migrációs politikát, és 68 százalék támogatja a közös európai menekültügyi rendszert. Mindemellett a válaszadók 75 százaléka támogatja az EU külső határainak megerősítését is.

Orbán nevetségesnek tartja az Ukrajna EU-csatlakozását célzó tárgyalást

Ukrajna olyan messze van az uniós tagjejöltség feltételeitől, mint Makó Jeruzsálemtől – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Parlamentben. Az ukrán csatlakozás a csütörtökön kezdődő uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozón ugyanakkor a legfőbb kérdések közé tartozik.

Az RTL Híradó riportját a témában itt tekintheti meg:

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Európa#európai bizottság#eurobarométer#felmérés#ukrajna#tagjelöltség#eu-csatlakozás#fegyverszállítás

Címlapról ajánljuk