EUEurópa

Európai vezetők: Orbán „alattomos”, és „Putyin trójai lova” az EU-ban

rtl.hurtl.hu

2023. december 13. 9:22

Európai vezetők kétségbeesett tárgyalásokban vannak Orbán Viktorral az Ukrajnának szánt európai segéllyel kapcsolatban, és készek több EU-s pénzt adni neki, hogy feladja vétóját. 

Az Európai Unió vezetői és munkatársai kétségbeesett tárgyalásokban vannak Orbán Viktorral arról, mennyi pénzért hajlandó lemondani az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós segély megvétózásáról – írta a Politico brüsszeli politikával foglalkozó hírlevele. A lapnak egy európai tisztségviselő elmondta:

Lehetséges egy megoldás. Adnunk kell Orbán Viktornak valamit. Ez fáj, de ez már csak ilyen.

Egy magas rangú diplomata pedig kijelentette, hogy „hosszú lesz” az erről szóló EU-csúcs, de optimista azzal kapcsolatban, hogy sikerül megegyezni Budapesttel. Egy másik tisztségviselő pedig közölte, hogy Orbán és munkatársai is azt jelezték, hogy nyitottak a megoldásra.

Bár Orbán Balázs azt nyilatkozta, hogy Ukrajna csatlakozása az Európai Unióba egy olyan határvonal, amit nem lehet átlépni, európai tisztségviselők a Politicónak azt mondták, hogy ebben a kérdésben is meg lehet egyezni a magyar kormánnyal. Egy tisztségviselő szerint „Orbán nagyon jól tudja, hogy Ukrajna egy nap az EU tagja lesz”, és csapata „tudja, hogy megoldást kell találni”.

Közben az Európai Parlament vezetői erős szavakkal nyilatkoztak arról, hogy az EU kész pénzt adni Orbánnak a vétóról való lemondásért cserébe. Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője a Politicónak kijelentette, Orbán azzal, hogy találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, megmutatta, hogy „elhagyta Európa csapatát és csatlakozott Oroszország csapatához”, és közölte, „alattomos, áruló” az, ahogy az ukránoknak szánt pénzügyi segély ellenzőit mozgósítja.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének vezetője, Iratxe García Pérez „Putyin trójai falovaként” jellemezte Orbánt, aki „már ki tudja hány alkalommal gyengítette az Oroszország ellen kivetett EU-s szankciókat, és késleltette az Ukrajnának szánt pénzügyi segélyeket”. A politikus „elfogadhatatlannak” nevezte, hogy ez Európai Bizottság „több milliárd eurót” ad Magyarországnak, és „zsarolásként” jellemezte a magyar kormány hozzáállását.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

#Európa#eu#európai unió#brüsszel#Politico#orbán viktor#ukrajna#segély#vétó#Eu-s támogatás

Címlapról ajánljuk