EUEurópa

Már az Eurostat is vizsgálja a magyar inflációszámítást

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 7. 15:25

A KSH szerdán azt közölte az RTL Híradójával, hogy adataik helytállóak, és az európai sztenderdeknek megfelelően számolták a 10 százalék alatti inflációt.

Mint arról az RTL Híradója is beszámolt, Mellár Tamás ellenzéki politikus, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábbi elnöke azt állította, hogy az energiahordozókat illetően rossz módszerrel számolja az infláció mértékét a KSH, legutóbb ezért mehetett tíz százalék alá a mutató.

Mellár szerint a helyes számítás alapján még októberben is 10 százalék felett volt az infláció Magyarországon. A statisztikai hivatal szerdán az RTL Híradójával azt közölte, hogy az adataik helytállóak, és az európai sztenderdeknek megfelelően dolgoznak a számokkal.

A Reuters értesülése szerint az EU statisztikai hivatala (Eurostat) kapcsolatba lépett a KSH-val, és tárgyalásokat kezdeményezett az energiainfláció számítási módszeréről.

Az Eurostat csütörtökön azt közölte, hogy az ősszel megkezdett tárgyalások az inflációs statisztikák egységesítését célzó átfogóbb erőfeszítések részét képezik.

„Ezek az ellenőrzések biztosítják, hogy a KSH minden alkalommal megbízható képet adjon az infláció alakulásáról, összhangban az előírásokkal és a nemzetközi módszertani normákkal” – közölte az uniós ügynökség a Reuters-szel.

Az Eurostat közölte, hogy „rendszeres párbeszédet folytat valamennyi EU-tagállam statisztikai hivatalával a az úgynevezett HICP-statisztikák (Harmonised Index of Consumer Prices, harmonizált fogyasztói árindexek) harmonizációjával és fejlesztésével kapcsolatos kérdésekről”, és rendszeresen ellenőrzi a módszertani irányelvek betartását is.

Arra a kérdésre, hogy a tárgyalások eredményezhetik-e a korábbi magyar inflációs adatok felülvizsgálatát, az Eurostat azt válaszolta, hogy ilyesmi ritkán fordul elő, de elvileg van rá lehetőség.

Az Eurostat nem tett említést a Mellár-féle kritikáról.


A magyar infláció 2022 áprilisa óta először csökkent egy számjegyűre októberben, a KSH által november elején közölt 9,9 százalékos pénzromlás alulmúlta a 10,4%-os piaci előrejelzést. A KSH 2022 augusztusában módszertani változtatást hajtott végre a lakossági áram- és gázár állami támogatásának változására tekintettel.

A Népszava kedden Mellár Tamásra és Katona Tamásra, a KSH két korábbi vezetőjére hivatkozva írta meg, hogy a korábbi módszertan szerint az októberi összinfláció 1-2 százalékponttal magasabb lett volna. Mellár szerint a kormány propagandacélokra használja fel a statisztikákat.

Nyitókép: Stiller Ákos/Bloomberg via Getty Images

#Európa#központi statisztikai hivatal#infláció#eurostat#vizsgálat

Címlapról ajánljuk