EUEurópa

Szorul a hurok Elon Musk körül: az Európai Bizottság is leállítja a hirdetéseket a közösségi oldalán

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 18. 19:42

Az Európai Bizottság közölte, hogy elmúlt hetekben a dezinformáció és a gyűlöletbeszéd riasztó mértékű növekedését tapasztalták a Twitteren.

Az Európai Bizottság leállítja hirdetéseit a Musk által egy évvel ezelőtt megvásárolt majd X-re keresztelt Twitteren, azzal az indokkal, hogy az „elmúlt hetekben a dezinformáció és a gyűlöletbeszéd riasztó mértékű növekedését tapasztalták” a közösségi oldalon, írta meg a Politico egy belsős eu-s javaslatra hivatkozva.

Johannes Bahrke, a brüsszeli testület szóvivője ezzel kapcsolatban pénteken azt közölte, hogy az Európai Bizottság azt tanácsolja a szolgáltatóknak, hogy „tartózkodjanak a hirdetésektől ezen a közösségi platformon, mivel aggályaink vannak azzal kapcsolatban, hogy a tartalmak nem megfelelő kontextusban jelennek meg, ami befolyásolja kommunikációnk és üzeneteink hatékonyságát”.

A bizottság októberben hivatalos információkérést küldött a vállalatnak, és választ vár arra, hogy az Európai Unióban terrorszervezetként nyilvántartott palesztin Hamász október 7-i izraeli támadásához kapcsolódó illegális tartalmak és dezinformációk kezelése megfelel-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálynak. Ez a jogszabály a világ első olyan, a digitális területet szabályozó rendelete, amely uniószerte elszámoltathatóvá teszi a digitális vállalkozásokat a platformjaikon közzétett tartalmakért.

Musk twitteres aktivitása miatt egy sor nagy cég felfüggeszti a reklámozást

Péntek óta több az alábbi cégek jelentették be, hogy szüneteltetik az X-en való hirdetést:

  • IBM
  • Apple
  • Lionsgate
  • Paramount
  • Disney
  • Comcast
  • Universal
  • NBC

A cégek azzal indokolták lépésüket, hogy nem szeretnék, ha hirdetéseik gyűlöletkeltő, nácibarát tartalom mellett jelennének meg. A fenti cégek kifogásolták azt is, hogy Elon Musk twitteres aktivitása arról árulkodik, hogy ő maga is antiszemita nézeteket vall, ilyenek terjedéséhez járul hozzá közvetlenül. (Túl azon, hogy a Twitteren bármiféle moderáció nélkül lehet rasszista, antiszemita tartalmakat megosztani, Musk maga egy szerdai bejegyzésében igazat adott egy felhasználónak, aki azzal vádolta a zsidókat, hogy gyűlölik a fehér embereket.)

Musk ezek után tagadta, hogy antiszemita lenne és atomháborúval felérő perrel fenyegetett meg mindenkit, aki ezt terjeszti róla:

 

Korábban pedig arról írt, hogy a nagy hirdetők elnyomják a szólásszabadsághoz való jogot:


Nyitókép: Kirsty Wigglesworth/Pool via REUTERS

#Európa#elon musk#x#európai bizottság#hirdetés

Címlapról ajánljuk