EUEurópa

Megnyitották a kiképzőközpontot Romániában, ahol az ukránokat fogják F-16-osokra átképezni

rtl.hurtl.hu

2023. november 13. 14:56

Az F-16-os vadászgépek már megérkeztek Romániába, nemsokára indulhat az ukrán pilóták kiképzése.

Romániában hivatalosan is megnyitották hétfőn azt az európai kiképzőközpontot, ahol ukrán pilótákat fognak kiképezni F-16-os harci gépek kezelésére – írja a Politico.

A központot Angel Tîlvăr román védelmi miniszter és holland kollégája, Kajsa Ollongren nyitotta meg egy Bukaresttől keletre fekvő légibázison.

Ukrajna régóta kérte, hogy adjanak nekik F-16-os vadászgépeket az Oroszország elleni harchoz. Dánia, Hollandia, Norvégia és Belgium már korábban jelezte, hogy hajlandóak amerikai gyártmányú F-16-osokat adni Kijevnek.

Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter októberben azt mondta, hogy az első repülőgépeket 2024 áprilisáig küldik. Belgium ígéretet tett a gépek 2025-ig történő leszállítására, amennyiben a jövő évi választások után a következő kormány beleegyezik.

A múlt héten öt holland F-16-os repült a romániai kiképzőközpontba. Összességében a holland kormány 12-18 repülőgépet ad kiképzésre. A romániai kiképzőközpont a gépeket először az F-16-os oktatók felfrissítő tanfolyamára fogja használni, majd ezt követően a román és ukrán pilótáknak nyújtanak kiképzést. A gépek kizárólag a NATO légterében fognak repülni – közölte a holland kormány.

Nyitókép: Reuters/George Calin

#Európa#f-16#vadászgép#románia#kiképzőközpont#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk