EUEurópa

Az EU több mint 250 millió eurót oszt szét a tagállamoknak a migrációs kihívások kezelésére

rtl.hurtl.hu

2023. november 10. 17:19

Az Európai Bizottság szerint „növekvő kihívásokkal” kell megküzdeni. A pénzből Magyarországnak is jut.

Tekintettel az egyre növekvő migrációs kihívásokra, az Európai Bizottság több mint 250 millió euró pénzügyi támogatást különített el a bevándorlással összefüggő tennivalók támogatására az európai uniós tagállamok számára két pályázati felhívás keretében, írja az MTI.

  • A határ- és vízumkezelési eszközhöz kötődő felhívás keretében az Európai Bizottság összesen 141 millió eurót biztosít a határállomások és a parancsnoki központok közötti adatcsere és -feldolgozás javítását szolgáló informatikai eszközökre Magyarország, Bulgária, Horvátország, Görögország és Litvánia számára.
  • A határállomásokon elhelyezett elektronikus megfigyelőberendezésekre Bulgária, Lettország és Litvánia kap pénzt ebből az összegből..
  • A mobil felderítő berendezések telepítésére pedig Bulgária, Görögország és Litvánia kap pénzt, szintén ebből a keretből.
  • Ugyanebből a keretből támogatnak más határ- és vízumkezelési intézkedéseket Romániában, Lengyelországban, Észtországban, Bulgáriában, Spanyolországban és Litvániában.
  • A menekültügyi, migrációs és integrációs alap 118 millió eurós pályázati felhívása elsősorban a kísérő nélküli kiskorúak támogatását szolgálja, további személyzet és a gyámok képzésének finanszírozásával Belgiumban, Cipruson, Szlovákiában és Spanyolországban.
  • A második keretből valósulhat meg a nevelőszülői és közösségi gondozás, továbbá a serdülők „félautonóm életformájának” segítése Bulgáriában, Cipruson, Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban.
  • Ugyanebből a finanszírozásból jut a határ menti befogadólétesítmények felújítására, bővítésére Olaszországban, Lettországban, Litvániában és Lengyelországban, valamint új központok építésére Cipruson és Olaszországban.

Nyitókép: MTI / Ujvári Sándor

#Európa#eu#európai bizottság#támogatás#határ#migráció#bevándorlás

Címlapról ajánljuk