Az ultimate mézeskalács recept, amit Rácz Jenő is imádna!
2024. december 21. 17:00
Próbáld ki ezt a bevált mézeskalács receptet velünk, ami ajándéként, karácsonyfadíszként és desszertként is egyszerre megállja a helyét…
Hangulatteremtésnek: Tudtad, hogy mézeskalács nálunk énekelni is tud?
Hozzávalók:
- 25 dkg méz
- 35 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 1 kg liszt
- 1-2 db narancs reszelt héja
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk szegfűszeg
- 2 tk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 2-3 tk szódabikarbóna
- 2 db tojás
A díszítéshez:
- 1 db tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 2 tk citromlé
Elkészítés:
Az alap tészta elkészítése
Először egy nagy tálban olvasszuk fel a vajat és a mézet alacsony hőfokon. Miután teljesen elolvadtak, adjuk hozzá a cukrot, és folytassuk az összekeverést, amíg a cukor feloldódik.
Fűszerek és liszt hozzáadása
Ezután jöhetnek a fűszerek! Reszeljünk bele egy narancshéját, majd adjuk hozzá a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért és a szerecsendiót. A szódabikarbónát is szórjuk bele, hogy szépen feljön a tészta. Keverjük el alaposan, majd fokozatosan adjuk hozzá a lisztet.
Tojások bekeverése
A tojásokat verjük fel enyhén, és fokozatosan keverjük a tésztához. Az egész tészta masszáját addig gyúrjuk, amíg egy lágy, de jól formázható tésztát nem kapunk.
Pihentetés
A kész tésztát takarjuk le fóliával, és tegyük hűtőbe legalább 1-2 órára. Így könnyebb lesz nyújtani és kiszaggatni.
Sütés
Miután a tészta pihent, lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-5 mm vastagra. Válasszunk tetszőleges formát és szaggassuk ki a mézeskalácsokat. Helyezzük őket sütőpapíros tepsire.
Tészta kenése
A maradék tojást 1 evőkanálnyi vízzel kissé felverjük, és kenjük meg vele a mézeskalácsok tetejét. A sütőben 180 fokon süssük 5-7 percig, amíg enyhe aranybarna színt nem kapnak. Fontos, hogy ne süssük túl, mert könnyen megéghetnek!
Díszítés
Miután a mézeskalácsok kihűltek, következhet a díszítés. A díszítőkrémhez egy keverőtálban verjük fel a tojásfehérjét és a porcukrot magas fokozaton legalább 5 percig, amíg sűrű, fényes habot nem kapunk. Adjuk hozzá a citromlevet, ami segít, hogy a krém szép fényt kapjon. Ha a hab a kanálról nem csorog le, hanem kemény csúcsot formáz, akkor már kész is!
Máz alkalmazása
Töltsük a díszítő mázat egy nyomózsákba vagy vastag zacskóba, amelynek az egyik sarkát egy nagyon kis lyukra vágjuk. Ezzel a mázzal díszíthetjük a kihűlt mézeskalácsokat – használhatunk színes mintákat, karácsonyi üdvözleteket, vagy épp szikrázó csillagokat.
Tipp:
A mézeskalácsok akár 2 hétig is elállnak, ha légmentesen tároljuk őket. Ha ajándékba szánjuk, csomagoljuk szép ajándéktasakokba, és így karácsonyi meglepetésként is ideális választás!
Ezzel a recepttel garantáltan sikert aratsz minden karácsonyi asztalon!
Ismered a mézeskalács történetét?
A mézeskalács története több ezer évre nyúlik vissza, és több kultúrában is jelen volt, de leginkább Európában vált hagyománnyá, különösen Németországban és Franciaországban. Az első mézeskalácsok a középkorban jelentek meg, és valószínűleg az arab világban alakultak ki, ahol a méz és a fűszerek, mint a fahéj és a gyömbér, elterjedtek.
Az arab kereskedők hozták el őket Európába, ahol a 13. és 14. században egyre népszerűbbé váltak.
A középkori Európában a mézeskalácsot elsősorban vallási szertartásokhoz, fesztiválokhoz és piacokhoz kötötték, és gyakran használták ajándékként, különösen karácsonykor. Az egyik legismertebb hagyomány a németországi Nürnbergi Mézeskalács volt, amely a 16. századtól kezdve világszerte ismertté vált. A mézeskalács nemcsak édességként szolgált, hanem díszként is használták, és azóta is gyakran díszítik karácsonyi formákra (például fenyőfákra, csillagokra, szívekre), illetve ajándékként adják a szeretteiknek.
Tudtad? Az RTL+ Premium január 7-ig most csak 1495 forint az első két hónapban! Fizess elő és maxold ki az előfizetésedet egy jó mézeskalács mellett az ünnepi időszakban!