Életmód

5 egészséges munkahelyi szokás, ami miatt ócsárolják a Z generációs dolgozókat

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. július 28. 8:16

A Z generáció 2030-ra a munkaerő több mint felét alkotja majd, és akármennyire is szeretnének a főnökök ragaszkodni a megszokott rendhez, ez a korosztály bizony nem hajlandó minden szabálynak fejet hajtani. Lássuk, mi az az öt munkahelyi szokás, amit kerülnek a Gen Z tagjai, és bár emiatt kritizálják a munkamoráljukat, nagyon is jól teszik.

Habár a „boomer” főnökök (valójában az X és Y generáció tagjai) a szemüket forgathatják a lista láttán, Matt Berry-Hewitt HR-szakember a DailyMailnek adott interjújában arról beszélt, hogy érdemes lenne a fiatalabb munkavállalók igényeire odafigyelni.

A szakértő szerint a Z generáció tagjai tudják, mit szeretnének elérni, és milyen munkahelyi kultúrában szeretnének dolgozni. Mivel egyre nagyobb számban lépnek be a munkavállalók közé, ezért a cégek kénytelenek lesznek megtanulni, hogyan alkalmazkodjanak a felmerülő igényekhez, különben értékes munkaerőt veszítenek el.

Azonban Berry-Hewitt az 1997 és 2012 között született nemzedéknek is üzent: a türelem a kulcs a sikeres együttműködéshez, mivel a cégek nem tudnak varázsütésre átalakulni és minden igényhez igazodni.

TikTok-videók, bekapcsolt kamerák, túlórák – a Z generáció munkahelyi rémálmai
Forrás: Pexels

Csinálnál egy jó TikTokot?

Sok Z generációs alkalmazott fejtette ki hosszasan azt a véleményét, hogy irritálónak tartják azokat a kollégáikat, akik arra kérik őket, hogy vegyenek részt a vállalati közösségi média tartalmainak gyártásában, magyarázta Berry-Hewitt. A főnököknek szerinte lehetővé kell tenniük az ebbe a korosztályba tartozók számára, hogy meghúzzanak bizonyos határokat.

Ha megkérsz egy munkatársat, hogy vegyen részt a tartalmak gyártásában, de ő nemet mond, akkor tiszteletben kell tartani a határait, és tovább kell lépni

– fogalmazott szakértő. Azt is hozzátette, hogy a Z generációban tízből kilenc munkavállaló érzett valamikor szociális kényelmetlenséget a munkahelyén. „Érdemesebb önkénteseket keresni a közösségi médiás tartalmak filmezéséhez és kerülni a félénkebb alkalmazottak noszogatását” – javasolta Berry-Hewitt.

TikTok-videók, bekapcsolt kamerák, túlórák – a Z generáció munkahelyi rémálmai
Forrás: Pexels

Mit eszel?

A szakértő szerint a Z generáció egyszerűen nem tolerálja az ételekkel kapcsolatos megjegyzéseket. A tudatos étkezés egyre szélesebb körben terjed, illetve az étkezési szokások is jelentősen megváltoztak. Berry-Hewitt tapasztalatai szerint az Egyesült Királyságban a fiatal munkavállalók negyede húsmentes étrendet követ, további 26 százalékuk pedig inkább növényi alapú étrendet kíván folytatni a jövőben, ami lényegesen nagyobb arány, mint bármely más korosztálynál.

Mások étrendi döntéseinek elfogadása nem alku tárgya a TikTok-generáció számára – függetlenül attól, hogy mit gondolnak idősebb munkatársaik, vagy éppen zavarja-e őket, hogy tonhal szaga terjeng az irodában. Berry-Hewitt megoldása erre a problémára a munkahelyi szeparált étkezők kialakítása, hogy ne az irodai asztalnál kelljen elfogyasztani a munkavállalóknak az ebédjüket.

TikTok-videók, bekapcsolt kamerák, túlórák – a Z generáció munkahelyi rémálmai
Forrás: Pexels

Hadd lássam az arcod!

A Z generációs nők 35 százaléka a kényelmes, otthoni ruhát részesíti előnyben, ha otthonról dolgozik. Ezért nem meglepő, hogy visszatérő eleme a munkahelyi nyűgnek a felkérés, hogy kapcsolják be a kamerájukat, amikor online meetingen vesznek részt.

Berry-Hewitt elárulta, hogy bár a dolgozók 80 százaléka minden korosztálytól jobban szereti, ha egy virtuális találkozó során partnerei bekapcsolva tartják a kamerát, a fiatalabb munkavállalókra külön nyomás nehezedik, hogy bekapcsolva tartsák kameráikat, mivel a megbízhatóságukkal van párhuzamba állítva ez a gesztus. Mint mondta:

Bár a bekapcsolt kamera segít a közvetlen emberi kommunikáció létrejöttében, illetve megkönnyíti a visszajelzések feldolgozását, fontos, hogy munkatársaink felé bizalommal forduljunk, és elhiggyük, hogy ha közös hívásban vagyunk, oda is figyelünk egymásra.

TikTok-videók, bekapcsolt kamerák, túlórák – a Z generáció munkahelyi rémálmai
Forrás: Pexels

Milyen korán mész ma haza!

Gyakran halott panasz a Z generáció munkavállalóitól, hogy az irodában részmunkaidősnek titulálják őket, mivel mindig időben érkeznek, és a munkaidő lejártával időben távoznak. A szakértő hozzátette, hogy a generáció 77 százaléka támogatja az egészséges munka és magánélet közti egyensúlyt, amibe beletartozik, hogy inkább okosabban dolgoznak, mint keményen.

Ha valakitől elvárják, hogy túlóradíj nélkül dolgozzon a munkaidején kívül, az rossz munkahelyi kultúrára utal – nem pedig rossz alkalmazottra, amiért ezt visszautasítja

– magyarázta Berry-Hewitt. Az idősebb és magasabb beosztású kollégák elkerülhetik, hogy ezzel a „hibával” szembesüljenek, ha a naplózott órák helyett a produktivitásra és az elvégzett feladatokra összpontosítanak.

TikTok-videók, bekapcsolt kamerák, túlórák – a Z generáció munkahelyi rémálmai
Forrás: Pexels

Tudom, hogy beteg vagy, de azért bejössz, ugye?

A szakértő szerint az Y és Z generáció tagjai inkább maradnak otthon, ha úgy érzik, betegség kerülgeti őket, és azonnal jelzik a munkahelyen, hogy nem tudnak bemenni, még akkor is, ha csak kisebb megfázásról van szó.

Az idősebb generációk ezzel szemben nem találnak problémát abban, hogy betegen is bejárjanak dolgozni. Ez korábban támogatott viselkedés volt, amivel az alkalmazott az elkötelezettségét is ki tudta fejezni, ma már azonban más a helyzet.

A pandémiát követően egyre kevésbé tűnik bölcs döntésnek betegen bemenni a munkahelyre és terjeszteni a bacikat, miközben a home office is opció. Így ezzel a lehetőségével élnek is a fiatalabb generációk 

– fejtette ki véleményét Berry-Hewitt.

Nyitókép: Pexels

#Életmód#z generáció#generációk harca#főnök#beosztott#munkahely#fiatal#Karrier#munka

Címlapról ajánljuk