Életmód

Vigyázzon: roppant káros a sör és az üdítő a nagy melegben!

rtl.hurtl.hu

2024. június 28. 19:27

A nagy melegben mindenki gyakrabban nyúl folyadékhoz – ám egyáltalán nem mindegy, hogy vízzel oltjuk a szomjunkat, vagy alkohollal, illetve üdítőkkel tesszük még rosszabbá a helyzetünket.

Korábban az RTL Híradó időjárás-jelentése is figyelmeztetett arra, hogy iszonyú melegre lehet számítani június végén. Valószínűleg a nyár hátralévő része sem lesz sokkal jobb, hiszen a Föld folyamatosan melegszik: míg korábban három-négy napig tartott egy hőhullám Közép-Európában, most akár egyszerre 16 napig is eltarthat.

Világszerte sokan esnek áldozatul a kibírhatatlanul meleg időjárásnak. Görögországban két magyar vesztette életét, vélhetően a hőség miatt. Cipruson 45 fokot is mértek mostanában, a kint élő magyar Nina szerint a nyarak már kegyetlenek ott. De Horvátországban, Olaszországban és Törökországban is izzasztó kánikula tombol, Rómában idén 49 és fél fokot is mértek:

Az extrém időjárás miatt az orvosok és a szakértők gyakran figyelmeztetnek, hogy most még fontosabb az, hogy elegendő folyadékot igyunk. Azonban azt is hangsúlyozzák, hogy csak a víz hasznos ilyen időjárás esetén, a különböző cukros üdítőitalok, valamint az alkohol egyáltalán nem. Cikkünkben összefoglaljuk, miért is nem ajánlott senki számára az, hogy a nagy melegben a vízen kívül más folyadékhoz nyúljon.

Az alkoholtól nemcsak kiszáradunk, de más bajunk is lehet 

Néha úgy érezzük, hogy nincs is csábítóbb egy hideg sört a nagy melegben. Ám az alkoholfogyasztás összességében nem oldja meg az elsődleges problémát, amit a magas hőmérséklet okoz: azt, hogy a testünk vizet veszít. Sőt: az alkoholnak köszönhetően még több víz fog távozni a szervezetünkből, ami azt jelenti, hogy kitettségünk még inkább nőni fog.

Az alkohol és a hőség kombinációj  szédülést, rosszullétet okozhat, kiszáradhat tőle a szánk, elveszíthetjük koordinációs képességeinket, valamint hőgutát is könnyebben kaphatunk. Ami még tetézi a veszélyt, hogy ezeket a tüneteket könnyedén összekeverhetjük a részegséggel. Pedig valójában arról van szó, hogy a testünk egyre közelebb és közelebb kerül a hőgutához, ami hosszútávú egészségügyi problémákat okozhat.

Ajánló: Még a sózott uborka is jobb a hőség ellen, mint a sör, de máshogy is küzdhetünk azért, hogy jobban bírjuk a meleget

Üdítőt egyébként sem kellene inni

A CNN által megkérdezett szakértő arról beszélt: a különböző szénsavas üdítőitalok sem játszanak a hőségben, mivel ezek ultrafeldolgozott ételeknek számítanak, tehát komoly hosszútávú egészségügyi következménye lehet a rendszeres fogyasztásuknak. A hőség pedig a kutatások szerint több kockázatot is súlyosabbá tesz:

  • A melegben üdítőt fogyasztók testében megemelkedik a kreatin mennyisége, a szervezet folyadékszűrési képessége viszont csökken: mindkét jelenség a májkárosodás tünete.
  • A felnőttek egyharmada szenved magas vérnyomástól, a hőség és az üdítők kombinációjától pedig az ezáltal okozott problémák is súlyosbodnak.
  • Ahogy az alkoholnál, az üdítőknél is veszélyt jelent a dehidratáció.

Kánikula ide vagy oda, a legelszántabbak ilyenkor is rendszeresen sportolnak. Ám nem mindegy, hogy milyen edzést végzünk. Vajon érdemes kimenni a szabadba sportolni, vagy válasszuk inkább a légkondicionált edzőtermeket? Dr. Tóth Tamás szerint érdemes meggondolni a kinti sportolás lehetőségét 25 fok feletti hőmérsékletben. Szerinte a szabadtéri futás ilyenkor több kockázatot rejt, mint amennyi hasznot hoz. Németh Dorottya fitneszvilágbajnok és az Oczella testvérek is tanácsokat adtak azoknak, akik a megfelelő nyári mozgásformát keresik maguknak:


A nagy melegben az átlagosnál látszólag több nyugdíjas szenved közlekedési balesetet. Múlt pénteken egy hetven év feletti sofőr kamionnal karambolozott, három hete pedig egy 83 éves sofőr tarolt le egy szalagkolátot. A híradónak nyilatkozó szakember arra figyelmeztet, hogy főleg az idősebbek fáradtan ne üljenek nyáron volán mögé, és igyanak elég folyadékot:


Nyitókép: Pixabay / rtl.hu szerkesztés

#Életmód#víz#sör#alkohol#üdítő#szénsavas#hőség#hőhullám#meleg#Időjárás#hőmérséklet#nyár

Címlapról ajánljuk