Életmód

Lily Allen engedi férjének, a Stranger Things sztárjának, hogy teljes kontrollt gyakoroljon a telefonja felett – rendben van ez így?

rtl.hurtl.hu

2024. május 28. 13:21

A bántalmazó kapcsolatokban nem ritka, hogy az egyik fél kontrollálja a másik mobilozási, internetezési szokásait. Igaz, az ismert pár helyzete némileg árnyaltabb.

Férje, David Harbour teljes kontrollt gyakorol Lily Allen énekesnő telefonja felett, írja az Independent – ám nem kell miattuk aggódni: a Stranger Thingsből ismert David Harbour telefonján pedig Allené az irányítás. Ez úgy lehet, hogy a pár mindkét tagja olyan telefont használ, amelyet kifejezetten gyerekeknek készítettek: nincs rajtuk internetböngésző és közösségi média, az applikációkat pedig csak egy szülői jogokkal rendelkező felhasználó hagyhatja jóvá.

Első hallásra meglepő a hír, mivel a bántalmazó kapcsolatokban sem ritka, hogy az egyik fél kontrollálja a másik mobilozási, internetezési szokásait. De a teljes kép ismeretében is felmerülhet a kérdés: nem járna-e ki a pár tagjainak, hogy megtartsák azt a minimális privát szférát, amit a saját telefon használata jelent?

Nyilván minden párnak saját dinamikája, saját komfortzónái vannak, és ha harmonikusan működik a dolog, akkor kívülről nem lehet ítélkezni. Nemrég Allen arról beszélt: köszöni szépen, nekik ez az ideális helyzet. „Az okostelefonok lerombolták az agyam kreatív felét. Úgy érzem, hogy mindenki hasonlóan érez. 

Nem ismerek senkit, aki azt állítaná, hogy az életminősége javult az okostelefonok által. Szörnyű, hogy úgy tervezik őket, hogy minél addiktívabbak legyenek. Néhányunknál könnyebben ki tudnak alakulni függőségek, mint másoknál. Ez így gonoszság

– mondta az énekesnő. Azt is veszélyesnek tartja, hogy a közösségi médiának köszönhetően gyakorlatilag örökké fennmaradnak az emberek által megosztott posztok. „Nem hinném, hogy az a dolgunk, hogy úgy osszunk meg ideákat, hogy azok örökre kőbe vésve maradnak. Emberként folyton fejlődünk. Hogy lenne lehetőségünk erre, ha mindig számonkérhetők vagyunk olyan dolgok miatt, amiket a múltban mondtunk? 20 évvel ezelőtt teljesen más voltam, nem volt férjem, nem voltak gyerekeim. Persze, hogy máshogy tekintettem az életre. Ne kérjetek számon amiatt” – érvelt.

Tényleg ennyire rohasztja az agyat az okostelefon?

Korábban az rtl.hu arról számolt be hosszabb cikkben: több ország is szorgalmazta már, hogy tiltsák be az iskolákban a telefonhasználatot. Egy angliai város ennél is tovább menne: teljesen okostelefon-mentessé tenné a 14 éven aluliakat. Jelenthet ez megoldást? Egy új könyv, a The Anxious Generation írója szerint mentális egészségügyi vészhelyzet sújtja a fiatalokat világszerte, egyebek közt a játékra épülő gyermekkor hanyatlása és a telefonra épülő gyermekkor térhódítása miatt. A könyv írója, Jonathan Haidt szociálpszichológus szerint a közösségi média és a technológia felelős mindezért.

Sokan érzik úgy, hogy a telefonjuk a fejükre nőtt, ami egy érdekes trendet indított el, ráadásul nem várt korosztályban. A fiatalok körében egyre divatosabbak a „butatelefonok”, amelyek lényegében csak hívás indítására és SMS-ek fogadására alkalmasak. Ez a trend egyértelműen arra irányul, hogy a telefon ne nőjön teljesen az ember fejére, hogy visszaszerezhessék az irányítást a figyelmük és ezzel végsősoron az idejük fölött.

Jonathan Haidt amerikai szociálpszichológus szerint az okostelefonok és a közösségi média jelentős mértékben hozzájárulnak a fiatalok mentális egészségének romlásához. A neves professzor állítja, mindentől túlságosan óvjuk a gyerekeinket, kivéve attól, amitől igazán kéne. 

Arról pedig a Reggeliben volt szó, hogy állítólag már a magyar gyerekek egyharmadánál problémát jelent az okostelefon-függőség.

Normális-e egymás telefonját nézegetni?

Az, hogy kinek mennyire fontos a párkapcsolatban a telefon, mint a privát szféra része, még a Való Világban is téma volt. VV Dorka arról számolt be: annyira féltékeny volt az előző párkapcsolatában, hogy belenézett az exe telefonjába is. „Nagyon elkattantam, mintha kifordultam volna önmagamból” – mondta a lány.

Korábban pedig a Fókusz arról is riportot készített: vajon normális-e az, ha egy pár bármikor beléphet a másik telefonjába és szabadon megnézhet bármit? És jogos lehet-e az, ha nem adja oda neki és ezért ő szakít vele? Mi az egészséges állapot és létezhet-e vajon teljes bizalom akkor is, ha a másik nem tud mindent?


Nyitókép: Jeff Moore / PA Images via Getty Images

#Életmód#telefon#párkapcsolat#Lily Allen#Stranger Things#David Harbour#színész#énekes#okostelefon#függőség#Kontroll#irányítás#bántalmazó kapcsolat

Címlapról ajánljuk