Tudomány-Tech

Digitális méregtelenítés – egyre népszerűbbek a régi, nyomógombos telefonok

Dévai LászlóDévai László

2024. május 25. 15:50

A világ fejlettebb részén az okostelefonok árnyékában a régi, klasszikus, úgynevezett buta telefonok lassan eljelentéktelenedtek. Manapság már szinte mindenki okostelefonokat használ, nemcsak telefonálásra, hanem lényegében mindenre. Egy készüléken bonyolítjuk az összes kommunikációnkat: szinte másodpercenként villog a mobilunk képernyője az értesítések miatt. Itt fogyasztunk tartalmat, kezdve zenehallgatástól a közösségi médiafelületek pörgetésén át egészen a filmezésig. Sokan érzik úgy, hogy a telefonjuk a fejükre nőtt, ami egy érdekes trendet indított el, ráadásul nem várt korosztályban.

A Z generáció tagjai már egy olyan világba születtek, ahol szinte mindent az okostelefonunkon bonyolítunk. A fiataloknak természetes, mondhatni magától értetődő, hogy egész nap értesítésekkel bombázza őket a mobiljuk. Ennek ellenére, vagy talán épp ezért ennek a generációnak a tagjai is szükségét érzik annak, hogy néha bizony az online téren kívül is eltölthessenek némi időt. 

A New Yorker cikke szerint egyre divatosabbak a fiatalok körében ezek a „butatelefonok”, amelyek lényegében csak hívás indítására és SMS-ek fogadására alkalmasak. Ez a trend egyértelműen arra irányul, hogy a telefon ne nőjön teljesen az ember fejére, hogy visszaszerezhessék az irányítást a figyelmük és ezzel végsősoron az idejük fölött.

A cikkben Will Stults és Daisy Krigbaum példája keresztül mutatták be a digitális detoxikációnak is nevezett jelenséget és a mögötte meghúzódó problémákat. Stults túl sok időt töltött az iPhone-jával, főként az X (korábbi nevén Twitter) böngészésével. Krigbaum pedig Pinterest és YouTube függő volt. Utóbbi annyira eluralkodott rajta, hogy éjszakánként már csak úgy tudott elaludni, hogy videókat nézett.

A páros esete azért különleges, mert észrevették, hogy nem csak az ő életüket teszik tönkre a minden figyelmüket beszippantó okostelefonok.

Meglátták ugyanis az üzleti lehetőséget a jelenségben, ezért 2022 végén elindították a Dumbwireless nevű e-kereskedelmi vállalkozást, amely telefonokat, adatcsomagokat és kiegészítőket árul azoknak, akik csökkenteni szeretnék a képernyő előtt töltött idejüket. A Dumbwireless rögtön siker lett, de igazán nagy profitra tavaly októberben kezdtek el szert tenni, valószínűleg a karácsonyi vásárlási szezon miatt.

A cég lényegében úgy működik, mint egy online áruház, ahol csak olyan termékeket árulnak, amikkel az emberek elkezdhetik a digitális méregtelenítésüket. A Dumbwireless összegyűjtötte a legjobb és legnépszerűbb modern „butamobilokat”. ilyen például a Light Phone, a Nokia 2780 és a Punkt nevű svájci gyártó mobilja, ami úgy néz ki, mint egy számológép, csak épp telefonálni is lehet vele.

Digitális detoxikáció – visszatértek a buta telefonok
Fotó: Nokia

A magazin cikke szerint a növekvő érdeklődést részben az online gyerekbiztonság körüli vita motiválja. A szülők egyre inkább szembesülnek azzal, hogy az olyan oldalak, mint az Instagram és a TikTok, függővé teszik gyermekeiket. Az ilyen oldalak használata növelheti a tizenévesek szorongását és csökkentheti önbecsülésüket.

Digitális detoxikáció – visszatértek a buta telefonok
Fotó: Punkt

A Light Phone társalapítói, Kaiwei Tang és Joe Hollier, szintén növekvő keresletet tapasztalnak. A Light Phone II lehetővé teszi a hívások kezdeményezését, szöveges üzenetek küldését és néhány egyedi alkalmazás használatát, mint például ébresztő és időzítő, naptár, jegyzetek, zene és podcast könyvtárak. Nincsenek rajta például közösségi média vagy streaming alkalmazások, sem webböngésző. Tang elmondása szerint a cég bevétele 2022 és 2023 között megduplázódott, és várhatóan 2024-ben ismét kétszereződni fog.

Digitális detoxikáció – visszatértek a buta telefonok
Fotó: Light Phone

Érdekes módon a Z generáció, akik között bőven vannak olyanok is, akik fiatalabbak, mint például maga az iPhone, a leglelkesebb felhasználók között vannak. Ők jobban felkészültek vagy jobban motiváltak, hogy szembenézzenek a digitális technológia negatív hatásaival. Persze más útja is van annak, hogy elkezdjük a detoxikációt, T. J. Driver és Zach Nasgowitz például egy Brick nevű iPhone-os kiegészítőt hoztak létre, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy blokkolják a nem kívánt funkciókat a telefonjukon.

Divat lett a „butatelefon”

Az egyszerű telefonok nem mindenki számára nyújtanak megoldást, de sokaknak hasznos eszközökké válnak a digitális függőség kezelésében. Stults például egy Unpluq nevű alkalmazást használ, amely blokkol bizonyos applikációkat az okostelefonján, miközben lehetővé teszi számára, hogy fenntartsa az üzleti kapcsolatait. Krigbaum pedig elkötelezett Light Phone felhasználó, és nem hiányzik neki az okostelefonja, bár néha kellemetlenségeket okoz számára a közösségi médiától való távolmaradás.

Az egyszerűbb, buta telefonokra való átállás egyfajta „digitális minimalizmusra” utaló igényt sejtet, amely a mentális egészség, a személyes boldogság és a valódi emberi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozza.

A CNBC cikke szerint az Egyesült Államokban 2022-ben nőttek a buta telefonok eladásai, havonta több tízezer ilyen darabot adtak el. A Counterpoint Research szerint 2022-ben a legtöbb buta telefont a Közel-Keleten, Afrikában és Indiában vették, ezekre a piacokra került az ilyen készülékek több mint 80 százaléka. Az amerikai portál által idézett kutatás ugyanakkor megjegyzi, hogy ezek a számok némileg változhatnak, tekintve, hogy Amerikában egyre nagyobb trend minimalista telefont választani az okostelefonok helyett.

Az Egyesült Államokban a buta telefonok piaca nagyjából leállt az elmúlt évtizedekben, de már látszik, hogy a következő öt évben akár 5 százalékos növekedést is elérhetnek majd az eladások, ha más miatt nem is, akkor a közegészségügyi aggodalmak alapján

– közölte a HMD Global, az egy ideje egyszerű, buta telefonokat is gyártó Nokia márkanév tulajdonosa. 

Magyarországon még nem a divat diktál

Az olyan cégek, mint a Punkt és a Light, a trendnek megfelelően olyan készülékeket árulnak, amelyek azoknak szólnak, akik kevesebb időt szeretnének a telefonjukkal és a közösségi médiával tölteni. Fontos megjegyezni, hogy sokan nem csak trendiségből használnak úgynevezett butamobilokat. Sok idős, beteg ember nem akar vagy nem képes okostelefont használni, nekik az egyetlen megoldás a klasszikus, nyomógombos telefon, de sok fejlődő országban is még mindig buta telefonokat használnak az emberek, kimondottan praktikussági szempontok miatt.

A hazai piacon egyáltalán nem érezni, hogy visszatértek volna a buta telefonok, összességében elmondható, hogy ugyanaz a vásárlói vonal, akik eddig is voltak. Jellemzően azok vesznek ilyen mobilokat, akik idegenkednek az érintőképernyőtől és nem akarnak okos funkciókat, és csak elérhetőségre van szükségük

– mondta az rtl.hu-nak Khell Bogdán, a Mobilarena.hu szakportál főszerkesztője, aki szerint inkább az a jellemző itthon, hogy az emberek másodlagos telefonnak vesznek egy buta mobilt. „Ha elmennek bulizni, vagy olyan helyekre kirándulni, ahol nem akarják, hogy az okostelefonjuk értesítésekkel traktálja őket, akkor szereznek be az emberek egy ilyen mobilt. Szerintem ez a piaci rés egyelőre itthon kicsinek számít” – teszi hozzá Khell Bogdán.

Úgy véli, hogy teljesen nagyon nehéz leszakadni már az okostelefonokról, a buta telefon mindig is másodlagos eszköz lesz, mert rengeteg dolgot csak okostelefonon lehet ma már kényelmesen elintézni, kezdve a mobilfizetéssel, a navigáción át, egészen a banki teendőkig.

Emlékeztet, hogy a világon sok helyen, elsősorban a fejlődő országokban még mindig az egyszerű, buta telefonok jelentik a leglogikusabb megoldást, ennek szerinte egyrészt anyagi oka van, ami ezekben az országokban nem elhanyagolható szempont, másrészt ezeken a helyeken elterjedtek az SMS alapú tranzakciók.

Azért is fontos ez a szolgáltatás, mert más digitális szolgáltatás ezeken a helyeken nem elérhető, vagy ha igen, akkor az tömegek számára megfizethetetlen. Sok fejlődő országban ráadásul régi 2G hálózatot használnak, főleg a kevésbé urbánus területeken.

Ettől függetlenül vannak előnyei a buta telefonoknak a fejlett országokban is. Biztonság szempontjából mindenképp előnyösebb, mint az okostelefonok. Nincs rajtuk alkalmazásbolt, sokszor még internet sem, így mentesek a vírusoktól és a spamektől

– mondta Khell Bogdán, aki szerint politikai körökben kifejezetten előnyösnek számít bizonyos szituációkban. Emellett az üzemidő is a buta telefonok mellett szól, sokszor egy hétig sem kell ezeket a készülékeket tölteni.

Khell Bogdán úgy véli, hogy valószínűleg mindenkinek hasznos néha egy-egy olyan napot tartani, amikor nem kell folyamatosan értesítésekkel foglalkoznia. Az ember számára ilyenkor kiderül, hogy mégsem annyira fontos, hogy azonnal válaszoljon az emailekre vagy a Facebook-üzenetekre.

Nyitókép: A Mátrix című filmben világhírűvé vált Nokia 8110-es készülék a mobiltelefonok történetét bemutató kiállításon a megnyitó napján a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában 2019. április 15-én. A készülékből néhány éve a Nokia kiadott egy „modern” buta telefont is – Fotó: Rosta Tibor / MTI

#Tudomány-Tech#buta telefon#nokia#okostelefon#detoxikáció#ma

Címlapról ajánljuk