Életmód

Ebben az időpontban érdemes bevenni a vitaminokat, hogy a legjobban hassanak

rtl.hurtl.hu

2024. március 15. 4:01

A rendszeres vitaminpótlás nagyon fontos, de érdemes arra is figyelni, hogy mikor vegyük be a különféle vitaminokat, hogy a legnagyobb hatást érjék el.

A vitaminok többségét bármilyen időpontban be lehet venni, de akadnak olyanok is, amelyek sokkal jobban kifejtik a hatásukat, ha bizonyos napszakokban vesszük őket magunkhoz. Ez összefüggésben van azzal, hogy a nap bizonyos szakaszaiban több vizet vagy ételt fogyasztunk, ami befolyásolhatja egyes vitaminfajták felszívódását.

Ahhoz, hogy megfelelően működjön a szervezetünk, alapvetően 13 vitaminra van szüksége. Kilenc vízben oldódóra és négy zsírban oldódóra. 

Bár ezek a tápanyagok változó mennyiségben megtalálhatók az ételekben, vannak, akiknek szüksége lehet  extra vitaminbevitelre, az optimális felszívódás pedig bizonyos esetekben számos körülménytől függ .

Mik a vízben oldódó vitaminok?

Mint a kategória neve is mutatja, a vízben oldódó vitaminok vízben oldódnak, így nincs szükség arra, hogy étkezés közben vegyük be őket a felszívódáshoz. Ezek a vitaminok a

  • C-vitamin
  • B1-vitamon (tiamin)
  • B2-vitamin (riboflavin)
  • B3-vitamin (niacin)
  • B5-vitamin (pantoténsav)
  • B6-vitamin (piridoxin)
  • B7-vitamin (biotin)
  • B9-vitamin (folát)
  • és a B12-vitamin (kobalamin).

A vízben oldódó vitaminokat rendszeresen pótolnunk kell, mert – ellentétben a zsírban oldódó vitaminokkal – nem tárolódnak könnyen a szervezet szöveteiben. Bár természetesen olykor jóból is megárt a sok, ezek miatt nem kell különösebben aggódni, mivel a felesleges vízben oldódó vitaminok a vizelettel kiürülnek  a szervezetünkből.

Ebben az időpontban érdemes bevenni a vitamonokat, hogy a legjobban hassanak
Ebben az időpontban érdemes bevenni a vitamonokat, hogy a legjobban hassanak. Fotó: Getty Images

C-vitamin

A C-vitamin rendkívül fontos a szervezet számára, erős antioxidánsként működik, szükséges az immunrendszer működéséhez, valamint a kollagén és az idegi átvitel szintéziséhez. Számos C-vitamin-kiegészítő létezik, beleértve az aszkorbinsavat és az azt kiegészítő bioflavonidokat, a liposzómás C-vitamint és kalcium-aszkorbátot.

A C-vitamin-kiegészítőket bármikor magunkhoz vehetjük, étkezéssel vagy anélkül, bár az aszkorbinsavat érdemes étkezéssel egy időben szedni, hogy ne lépjenek fel apró gyomor -és bélrendszeri mellékhatások sem, amit az aszkorbin savassága okozna.

Ne feledjük, hogy a C-vitamin-kiegészítőket hűvös, sötét helyen kell tárolni, mivel ez a tápanyag érzékeny a hőre és a fényre.

Tartsuk szem előtt azt is, hogy mivel a felesleges C-vitamint kiválasztja és kiüríti a szerveztünk, ezért nem szükséges 1000 mg feletti adagokat szedni, kivételt képzenek intravénás C-vitamin-kezelések.

B-vitaminok

A B-vitaminokat egyenként vagy olyan B-komplex kiegészítőként árusítják, amelyek tartalmazzák a nyolc B-vitamin mindegyikét. Mivel vízben oldódnak, alapvetően be lehet venni őket étellel vagy étkezés nélkül is, bármelyik napszakban. Ugyanakkor gyakran javasolják, hogy a B-vitaminokat reggel vegyük be, mivel fontos szerepük van a tápanyag-anyagcserében és az energia termelésében.

Egyeseknek előnyös lehet a B-vitaminokat éhgyomorra szedni. Például ajánlott, hogy a B12-hiányban szenvedő emberek B12-kiegészítőjüket éhgyomorra vegyék be sok vízzel, a maximális felszívódás érdekében.

Mik a zsírban oldódó vitaminok, és mikor kell bevenni ezeket?

Ellentétben a vízben oldódó vitaminokkal, a zsírban oldódó vitaminok, ahogy a nevük is sejteti, zsírban oldódva fejtik ki a maximális hatásukat. Ezért általában azt javasolják, hogy a zsírban oldódó vegyületeket étkezéskor vegyük be. A zsírban oldódó vitaminok az

  •  A-vitamin 
  • D-vitamin  
  • E-vitamin 
  •  K-vitamin.

A-vitamin

Az A-vitaminhiány ritka az Egyesült Államokban és Európában, inkább a fejlődő országok lakosaira jellemző. Bizonyos népek veszélyeztetettebbek lehetnek azért, mert nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez, ennek következtében A-vitaminhiány léphet fel. Különösen veszélyeztettek a terhes és szoptató nők, valamint a cisztás fibrózissal élők.

A legtöbb A-vitamin-kiegészítő halolajból származó A-vitamint vagy A-vitamin-karotinoidot tartalmaz. Utóbbiak növényi vegyületek, amelyeket a szervezet aktív A-vitaminná alakít át.

Az optimális felszívódás érdekében az A-vitamin-kiegészítőket lehetőleg étkezés közben vegyük be, olyan napszakban, amikor jellemzően zsírosabb ételeket fogyasztunk. Fontos, hogy ha általánosságban elmondható, hogy kiegyensúlyozott az étrendünk, akkor valószínűleg nincs szükségünk extra A-vitamin bevitelére. Ez azért szem előtt tartandó, mert a fölöslegesen szedett A-vitamin-kiegészítők növelhetik a rákos megbetegedések kockázatát.

Ebben az időpontban érdemes bevenni a vitamonokat, hogy a legjobban hassanak
Ebben az időpontban érdemes bevenni a vitamonokat, hogy a legjobban hassanak. Fotó: Getty Images

D-vitamin

A D-vitamin elengedhetetlen az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, a csontok egészségéhez, a sejtnövekedéshez és még sok más funkcióhoz. Sajnálatos módon a világon több mint 1 milliárd ember szenved D-vitaminhiányban, írja a Healthyline összefoglalója.

A D-vitamin kiegészítőket is érdemes zsírtartalmú ételekkel, akár kisebb étkezések során bevenni. Egy tanulmány szerint az 50 évnél idősebbek közül azoknál, akik zsírtartalmú étkezéssel vették be a D-vitamin-kiegészítőt, a D-vitamin felszívódása 32 százalékkal hatékonyabb volt, mint azoknál, akik zsírmentes étkezés mellett szedték be.

Fontos megjegyezni, hogy a D-vitamin aktiválódása függ az elegendő magnéziumszinttől is, tehát a szervezet egészséges D-vitamin-szintjének fenntartása érdekében győződjön meg arról, hogy elegendő magnéziumhoz is jut a szervezete.

Ezen kívül tartsa szem előtt azt is, hogy bizonyos zsírban oldódó vitaminok, mint például az E-vitamin, befolyásolhatják a D-vitamin felszívódását. A D-vitamint és a K-vitamint pedig egyidejűleg a legjobb bevenni, mivel ezek a tápanyagok szinergikusan működnek a csontegészség és a szervezetben lévő kalciumszint egészsége érdekében.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#vitamin#időpont#egészség#vitaminpótlás#c-vitamin#d-vitamin

Címlapról ajánljuk