Életmód

Rákattantak a nyugdíjasok a fűre, több betegséget is házilag kezelnek vele

Kovács IstvánKovács István

2024. január 7. 10:21

Az Egyesült Államokban nem várt hatása lett a kannabisz legalizálásának, egyre több idős nyúl egészségügyi céllal a fűhöz, hogy fájdalmait vagy mentális problémáit kezelje. A piac már rámozdult a nyugdíjasokra, és kifejezetten nekik ajánlanak készítményeket. Az orvosok egyelőre csak figyelemmel követik az eseményeket, és arra figyelmeztetnek, nem minden esetben jó megoldás egy spangli.

Az Egyesült Államokban már húsz államban teljesen legális a marihuána, további 18 államban és a fővárosban, Washingtonban pedig a gyógyászati célú használatát engedélyezték. A legalizációnak van egy egészen meglepő hatása: az idősek körében rohamosan növekszik a kannabiszhasználók száma. A New York Times szerint 2007-ben az Egyesült Államokban a 65 éves és idősebb emberek mindössze 0,4 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt évben kannabiszt használt, ez a szám 2016-ra közel 3 százalékra nőtt, 2022-ben pedig már több mint 8 százalék volt.

A szerhasználók egy részének nem meglepetés a fű használata, mivel a mostani nagymamák és nagypapák azok, akik a 60-as, 70-es években hippiként táncoltak Woodstockban és a többi fesztiválon. Ebben a korszakban robbant a droghasználat, így ők már találkozhattak akár sokkal erősebb, veszélyesebb szerekkel is.

Ilyen a 76 éves Nancy Herring is, aki egész felnőtt életében rekreációs céllal használta a kannabiszt, és hatvanas évekbeli hippiként jellemzi magát. A fű gyógyászati felhasználásában viszont csak akkor kezdett el gondolkodni, amikor két évvel ezelőtt a férjénél Parkinson-kórt és demenciát diagnosztizáltak.

Betegsége miatt a most 79 éves férj álmatlanságtól kezdett szenvedni. Hamarosan egyikük sem tudott aludni. Az orvosok tablettákat írtak fel, hogy segítsenek neki pihenni, de semmi sem működött igazán, sőt egy alkalommal a férfi a gyógyszerek miatt kórházba is került – mondta Nancy a lapnak. Ezután próbáltak ki az orvosi kannabiszt, amelyet a lakóhelyükhöz közeli Clearwaterben vettek egy patikában. 

Most némi pipázás után a férjem tud aludni éjszaka, ami óriási dolog

– mondta.

A marihuána gyógyászati tulajdonságait nem vizsgálták alaposan az idősebb felhasználók esetében, ami megnehezíti az orvosok számára, hogy tanácsot adjanak betegeiknek az előnyökről és a kockázatokról. A kannabiszgyártó cégek viszont igyekeznek betölteni ezt az űrt, tippeket adva az idősebb felnőtteknek az adagolással vagy a készítményekkel kapcsolatban, sőt olyan termékeket is piacra dobtak, amelyeket az ő igényeikre szabtak. Mindeközben megy a tapasztalatcsere is a nagymamák-nagypapák között, megosztják egymással a felmerült problémákat is.

Rákattantak a nyugdíjasok a fűre, több betegséget is házilag azzal kezelnek
Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Időskori kannabiszhasználat a gyakorlatban

A 88 éves Carminetta Verner a kannabiszra vonatkozó információk fő forrásává vált egy hatalmas időotthonban, a Leisure World komplexumban, ahol körülbelül nyolcezren élnek. Öt éve klubot is alapított, amelynek célja a felvilágosítás az orvosi kannabiszról. A klub tagsága, amely mostanra körülbelül 100 főre nőtt, talán még magasabb lenne, ha nem lenne a kábítószerhez még mindig kapcsolódó megbélyegzés – mondta a nő, majd hozzátette, nagyon sok ember él az intézményben, aki szenved, fájdalmai vannak, és a gyógyszer nem használ nekik.

„Az emberek egyszerűen kétségbeesettek, bármit hajlandók megpróbálni” – véli Dr. Aaron Greenstein, denveri pszichiáter. Az orvos a saját családjában is megtapasztalhatta, hogy milyen, amikor az idősek a fűhöz nyúlnak. 

Amikor a saját nagymamája demenciától szenvedve újraélte a holokausztot, kis mennyiségű THC (a kannabisz egyik hatóanyaga, a tetrahidrokannabinol) vetett véget a szörnyű emlékek visszatérésének, és segített neki megnyugodni.

Egy másik pszichiáter arról számolt be, hogy több tucat páciense szerint a kannabisz kigyógyította ki őket különböző betegségeikből. Haley V. Solomon, aki Greensteinnel együtt írt a szer használatáról, azt is hozzátette, hogy nagyon fontos a tapasztalatokat meghallgatni, ezeket lejegyezni, aztán tovább tanulmányozni a marihuána hatásait.

Nagyon sokan használják gyógyszer helyett: Damien Cornwell, egy binghamtoni gyógyszertár tulajdonosa szerint üzlete nagy számban vonzza azokat a vásárlókat, akik olyan „enyhülést keresnek, amit az orvosi rendelőben nem találtak meg”. Elsősorban reumás ízületi panaszokra, szorongásra és álmatlanságra használják – mondta.

Steve Hickerson az alvászavarai miatt kezdett el kannabiszos rágót használni. Korábban úgy érezte, hogy a tudatmódosító szerek használata helytelen. „Keresztény vagyok, de így 79 évesen úgy érzem, a dolgok megváltoztak" – mondta.

A piac is rámozdult

Hogy a magyarországihoz képest mennyire más a hozzáállás a témához, az is mutatja, hogy az egyik gyártó, a Glass House termékbemutatót szervezett az időseknek. 

Míg nálunk edénykészletet, gyógyászati segédeszközöket vagy ágyneműt akarnak rásózni az idősekre, ott kannabisztermékeket kínáltak 

Hickersonnak és ötven másik nyugdíjasnak. A Trulieve, az Egyesült Államok legnagyobb kannabisztermék-kiskereskedője, amelynek egy 750 ezer négyzetméteres kannabisztermesztő üzeme is van Észak-Floridában, szintén az idősek lakóközösségeiben tart előadásokat – ebből is látszik, hogy a piac rámozdult és lehetőséget lát a korosztályban. Kim Rivers, a Trulieve társalapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy az 55 év feletti vásárlóik száma évről évre nő. Floridában már az ügyfélkör 20 százalékát ők teszik ki.

A Bristol Extracts, amely New Yorkban termel kannabiszt, létrehozta a Senior Moments nevű márkát – egy tinktúrákból, gumicukrokból és mentolos cukorkákból álló kollekciót. 

Az öregedésnek nem kell hétköznapinak lennie


– hirdeti a cég honlapja.

Rákattantak a nyugdíjasok a fűre, több betegséget is házilag azzal kezelnek
Fotó: Getty Images/The Chronicle/Michael Macor/

Ha olyan hasznos, miért nem hivatalos gyógyszer?

Persze van az éremnek másik oldala is. Mivel nem minden államban legális a kannabisz, az orvosoknak szövetségi szinten nem áll rendelkezésükre elegendő kutatási adat, ami útmutatást adna arról, hogy kinek, milyen mennyiségben, milyen állapotok esetén hasznos a kannabisz használata. Kiknél lehet nagyobb a lehetséges ártalmak kockázata, hogyan kell megfelelően adagolni, vagy milyen fajtákat ajánljanak? – sorolta a tisztázatlan kérdéseket Benjamin Han, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem addiktológusa, aki egyike azon kevés orvosnak az Egyesült Államokban, akik az idősebb felnőttek szerhasználatát tanulmányozzák.

Ami bonyolulttá teszi a dolgot, hogy a kannabisz rendkívül összetett növény, és több mint 100 kannabinoid összetevője létezik. Nagyon vigyázni kell az adagolással


– mondta Han. A túlzott fogyasztás szédülést, zavartságot, a szívritmus és a vérnyomás változását, pánikrohamot, szorongást, hányingert, hányást okozhat, és egyesek akár a sürgősségi osztályon köthetnek ki. Lehetséges a kannabinoid-hiperémia szindróma kialakulása is, amely visszatérő hányást okoz a kannabiszt nagy mennyiségben fogyasztóknál – mondta az orvos a lapnak.

Egy kutatás szerint a kannabisz miatt a sürgősségire kerülő idős felnőttek száma Kaliforniában 1800 százalékkal nőtt 2005 óta.

A cikk szerint arra is vigyázniuk kell az egykori hippiknek, hogy a fű egészen más ma már, mint 40-50 évvel ezelőtt, sokkal erősebb. Han szerint nagyon fontos, hogy használat előtt konzultáljanak az orvosukkal. Az is kockázatos, hogy a kannabisz kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, például a vérrögök kezelésére használt warfarinnal, de ahogy nem érdemes inni nyugtatóra, így rászívni sem érdemes, mert a gyógyszerekkel párosítva szédülést és zavartságot okozhat, ráadásul a páciensek könnyebben eleshetnek, és idős korban nagy a csonttörés veszélye.

A szakértők szerint a marihuánához forduló idősek száma mindettől függetlenül csak tovább fog nőni. Egy októberi Gallup-felmérés szerint az amerikai 55 év feletti korosztály mintegy kétharmada gondolja úgy, hogy a kannabisz használatát legalizálni kellene.

Nyitókép: Getty Images/Ron Wurzer

#Életmód#egészség#marihuána#kannabisz##egyesült államok#gyógyítás#orvosi kannabisz#ma#legalizáció

Címlapról ajánljuk