Életmód

Nyakló nélkül adják a szülők a melatonint a nehezen elalvó gyerekeknek, pedig veszélyes is lehet

rtl.hurtl.hu

2023. december 28. 8:54

Amerikában már egész kicsi gyerekeknek is adják a melatoninos gumicukrokat és egyéb étrendkiegészítőket. A hormon népszerűsége drámai mértékben nőtt. Pedig ha a gyerek nem tud elaludni, annak alvászavar lehet az oka, amivel foglalkozni kell.

Az amerikai szülők rendszeresen adnak akár már óvodás korú gyermeküknek is melatonint, noha semmi nem igazolja hatékonyságát, de biztonságosságát sem számukra – derül ki a ScienceAlert portálon idézett kutatásból.

Egy szülők körében végzett kutatás szerint már csaknem minden ötödik iskoláskorú gyereknek adnak melatonint, hogy segítsék az elalvásukat, ami óriási ugrás ahhoz képest, hogy öt éve még 1,3 százaléknyian használták a hormont egy szélesebb korcsoportban.

Nem azt mondjuk, hogy a melatonin feltétlenül káros a gyerekekre, de további kutatásokra van szükség, mielőtt biztosan állíthatjuk, hogy hosszú távon biztonságos a szedése gyerekek számára

– nyilatkozta Lauren Hartstein, a Colorado Boulder egyetem alvás- és fejlődéskutatója. 

Hartstein és kollégái idén az Egyesült Államokban 993 1-13 éves gyermek szüleit kérdezték meg arról, hogy szedtek-e az elmúlt 30 napban melatonint. Az eredmények jelentősen különböztek a korábbi, 2017-18-ban 19 év alattiak körében végzett kutatás megállapításaitól.

Az 1-4 éves gyerekek 5,6 százalékának adtak melatonint, az 5-9 évesek körében már 18,5 százalék volt az arány, és a 10-13 évesek 19,4 százalékának segítették az elalvását a hormonnal. Az öt év alatti gyerekeknek 2 milligrammot, a 10-13 éveseknek akár 10 milligrammot is adtak, és gyakran több mint egy éve szedték a gyerekek a melatonint.

Míg a világ nagy részén a melatonint receptre adják, az amerikai gyógyszerhatóság étrendkiegészítőként kezeli, így jóval engedékenyebb szabályozás vonatkozik rá

– magyarázta Hartstein.

A melatonint az agyunkban lévő tobozmirigy választja ki. A hormon jelzi testünknek, hogy ideje nyugovóra térni, ezért gyakran szednek melatonint azok, akiknek nehézséget jelent az elalvás. Eddig abban biztosak a szakemberek, hogy a melatonin 1-3 havi szedése 0,5-1 milligrammos adagokban nem okoz gondot, de a hosszú távú hatása ismeretlen.

Az amerikai kórházakban 2012-2021 között 530 százalékkal nőtt a melatonin-túladagolásos esetek száma gyerekek körében, és leginkább az 5 év alatti gyerekek érintettek. Nemrég 25-féle melatonin-gumicukrot vizsgáltak az Egyesült Államokban, és 22-ről megállapították, hogy rosszul tüntették fel a bennük levő hatóanyag-mennyiséget, az egyikben több mint háromszor annyi melatonin volt, mint amennyit a csomagoláson írtak.

Nem biztos, hogy a szülők tudják, mit adnak a gyerekeiknek, amikor beadják nekik ezeket a táplálékkiegészítőket

– vélekedett Hartstein.

A kutatók szerint a melatonin használatának megnövekedett aránya a gyerekek körében valamilyen súlyosabb alvászavarra utal, amit ki kellene vizsgálni és kezelni.

Ha ennyi gyerek szed melatonint, az azt jelenti, hogy sokuknál olyan alvászavar áll a háttérben, amivel foglalkozni kell. A tüneti kezelés nem feltétlenül szünteti meg az okot

– mondta a kutató, aki reméli, hogy eredményeik felkeltik a szülők és az orvosok figyelmét.

A jelenségről nemrég a Reggeliben beszélt Dr. Póta György háziorvos. Bár a gyógyszer vénymentesen kapható, felügyelet nélkül semmiképen sem javasolt rendszeresen hormontablettákat szedni – figyelmeztetett. Ráadásul arról még nincsenek vizsgálatok, hogy a melatonin használata mit okozhat hosszabb távon a szervezetben.


Nyitókép: Joe Raedle/Getty Images

#Életmód#egészség#melatonin#alvászavar#kutatás#gyerekek#család#alvás

Címlapról ajánljuk