Életmód

Mértéktelen evés, alkoholmámor, hízás – nehéz elhinni, de idén másmilyen is lehet a karácsony

rtl.hurtl.hu

2023. december 24. 11:05

A karácsony rengeteg magyarnál jelenti a mértéktelen evést és ivást, a túlzott alkoholfogyasztásról nem is beszélve. Talán nem véletlen, hogy sokan az új esztendőt általában valamilyen fogyókúrával kezdik. Pedig, némi odafigyeléssel elkerülhető, hogy a karácsony a hízásról szóljon. Itt van 10 tipp, amelyekkel egészségesebben vészelhetjük át az ünnepeket.

Sokan elfogadott, megmásíthatatlan tényként kezelik, hogy a tél, azon belül is elsősorban a karácsony és az újévi ünnepek a mértéktelen evésről és ivásról, valamint a mozgás teljes hiányáról szólnak. Sokan próbálják az egész éves hajtást úgy kipihenni, hogy napokon keresztül, lényegében semmivel nem törődve halmozzák az élvezeteket. Ennek csúcspontja, amikor a karácsonyi készülődés után december 24-én elengedjük a gyeplőt, a megnövekedett fogyasztás ilyenkor gyakran egészen újévig kitart.

December 24-től hét napon keresztül megengedőbbek vagyunk magunkkal minden téren, mondván: egyszer van az évben karácsony.

Ez a bő egy hét sokak szervezetét megterheli, a megnövekedett alkohol- és ételfogyasztás pedig komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. Talán nem véletlen, hogy a január általában gyakran a fogyó- és tisztítókúrák időszaka szokott lenni. Tény, hogy az ünnepi időszakban nehezebb tartani a diétát és a megfelelő mozgásra sem olyan könnyű odafigyelni, de ez még nem jelenti azt, hogy minden szabályt át kell hágni. Cikkünkben most összeszedtük azokat a kis erőfeszítést igénylő, de annál fontosabb tippeket, amelyek segíthetnek abban, hogy az ünnepi alkoholmámor és mértéktelen evés után ne kelljen a nulláról felépítenünk magunkat.

1. Ne éheztessük magunkat a karácsonyi vacsora előtt

Hajlamosak vagyunk szenteste napján azt csinálni, hogy egész nap nem eszünk semmit, mert akkor a nap végén jobban fog esni a nagy, közös karácsonyi vacsora. Az, aki azt gondolja, hogy a koplalással „helyet csinál” az ételeknek és az egész ünnep így majd kevésbé lesz megterhelő az emésztőrendszerünk számára, az hatalmasat téved. A legjobbat akkor tehetjük, ha egész nap több alkalommal, kis adagokat eszünk, akkor is lehetőleg egészséges ételeket. Így gondoskodhatunk a megfelelő vércukor- és energiaszintünkről. Így az esti, minden bizonnyal egészségtelenebb, nehezebb menüből is kisebb valószínűséggel esszük túl magunkat, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy az ünnep végére ne hajtogassuk azt, hogy „soha többet nem fogok enni”.

2. Együnk, mielőtt vendégségbe megyünk

A bővebb család ritkábban ül össze, ilyenkor pedig rendszerint enni és inni is kell, de erre is rá lehet készülni, méghozzá úgy, hogy a vendégség előtt rendesen eszünk és iszunk. Ha nem korgó gyomorral indulunk el otthonról, akkor kisebb eséllyel tömjük degeszre magunkat a rokonoknál.

3. Csússzon le a saláta és a zöldség is

A magyar karácsonyi menü általában viszonylag kevés zöldségből áll, már ha a cukorban és a majonézben úszó, különféle neveken futó salátáktól eltekintünk. A hagyományokkal kissé szakítva, a főétkezések között érdemes kifejezetten könnyű, egészséges ételeket enni. Lehetőleg kerüljük a burgonyát és az extra szénhidrátokat, valamint a kalóriadús ételeket is jó lenne hanyagolni. A nehéz ünnepi kaják közötti étkezéseknek nem az élvezetek halmozásáról kellene szólniuk, hanem a regenerálódásról.

4. Üljünk távolabb a bőség kosarától

Egy meglehetősen gyakorlatias tanács, ami elsőre furának tűnhet, pedig működik. Ha egy olyan buliba vagy összejövetelre megyünk, ahol van étel és alkohol is, akkor próbáljunk meg úgy helyet foglalni, hogy a lehető legtávolabb legyünk az ételektől. Beszélgetés közben jól esik falatozni, sokan egy ilyen alkalommal legalább egy vacsorányi ételt is magukhoz vesznek. Ha távolabb vagyunk az ételektől, nehezebben vesszük rá magunkat, hogy felálljunk értük. Így könnyedén el lehet kerülni azt, hogy fölöslegesen, lényegében unalomból együk tele magunkat.

Zabálás, alkoholmámor, hízás – nehéz elhinni, de idén másmilyen is lehet a karácsony
Fotó: Getty Images

5. Kapjunk be egy rágót étkezés után

„Jól laktam, de még úgy ennék valamit” – hangzik el sok magyar családban a karácsonyi asztalnál. Pedig, mi magunk ismerjük be, hogy már eleget ettünk, innentől kezdve minden további étkezés már csak túlevés. Ilyenkor érdemes megenni egy rágót, ugyanis ilyenkor a rágás elégedettséggel tölt el minket, mert az agyunk azt érzékeli, hogy még eszünk.

6. A mérték érték

A túlzott alkoholfogyasztás talán a karácsony legkárosabb velejárója. Mivel az ünnep és a családi találkozók megkívánják, hogy elfogyasszunk egy-egy alkoholos italt a szeretteinkkel (bár egészen nyugodtan lehet nemet is mondani, az ideális ez volna), így a legjobb tanács ezen a téren az, ha tartjuk a mértéket. Az italok mellé igyunk sok vizet, hogy ne száradjunk ki és tanuljunk meg egy ponton túl nemet mondani. A mértéktelen alkoholizálás nem csak a szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdőkre veszélyesek, rosszat tesz azoknak is, akik próbálják az ünnep alatt tartani a súlyukat. Egyes koktélok sokszor több kalóriát tartalmaznak, mint egy hamburger.

7. Maradjunk aktívak

Ha az ember egész évben sportolt, törődött azzal, hogy formában legyen, és az életének szerves részévé vált a testmozgás, akkor a lehető legrosszabb, ha karácsonykor abbahagyjuk az edzést. Az ünnepek alatt különösen fontos, hogy ne engedjük el teljesen a testmozgást, akár már a rendszeres séta is nagyon sokat segít abban, hogy egészségesebben jöjjünk ki az ünnepi forgatagból. A két ünnep között érdemes autózás helyett sétálni, lift helyett pedig, ha tehetjük használjuk a lépcsőt.

Zabálás, alkoholmámor, hízás – nehéz elhinni, de idén másmilyen is lehet a karácsony
Fotó: Getty Images

8. Mozogjon az egész család

Az előbbi pontot kibővítve nyugodtan lehet kinti programokat is szervezni, egy fél óra séta jó idő esetén mindenkinek jót tesz, a pihenés is jobban esik, ha mozgott előtte az ember. A családot akár kirándulni is el lehet vinni, a lényeg, hogy együtt legyen az ember a szeretteivel. A hidegben különösen jól tud esni a szaunázás, sőt akár egyenes az úszás is, de ha leesik a hó, akkor nem szabad kihagyni a szánkózást és a hógolyózást sem, a lényeg az, hogy ne üljük végig otthon a karácsonyt.

9. Karácsony van, érezzük jól magunkat

Karácsonykor nyugodtan ehet az ember olyat, amit egyébként év közben ilyen-olyan okokból nem szokott. Nem érdemes büntetni magunkat, ne koplaljunk, együnk és igyunk bátran mindent, amit szeretnénk. A túlzott tudatosság sem túl jó, mert a végigkoplalt karácsony után az ember könnyebben esik bele abba a hibába, hogy azt a hiányt, amit az egészséges életmód „elvett” tőle, azt utána kamatostól egy gyenge pillanatában bepótolja. Szóval minden kedvenc ételünkből ehetünk, de a mértékletesség és az egyensúly lebegjen a szemünk előtt.

10. Víz, víz, víz

Az étkezések és italozások között és alatt is érdemes arra figyelni, hogy fogyasszunk elegendő vizet. Ha hidratálunk, akkor kisebb az esélye a másnaposságnak, arról már nem is beszélve, hogy az emésztőrendszerünk is jobban működik, ha megfelelő mennyiségű vízzel csapjuk szét a nehezebbnél nehezebb menüket. Bár elsőre hihetetlenül hangzik, de az üdvözlő pálinkák, a vacsora mellé megivott sörök és a nehéz ételek sokaknál akár kiszáradásos tüneteket is okozhatnak, így érdemes sok nem alkoholos folyadékot inni vagy levest enni, hogy ezt ellensúlyozni tudjuk.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#karácsony#étkezés#menü#egészség#Sport#odafigyelés#praktika#tipp#család#ma

Címlapról ajánljuk