Életmód

Egy amerikai család olyan karácsonyi díszkivilágítást készít, hogy minden évben tízezrek autóznak érte órákat

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. december 16. 11:05

Minden évben több tízezer ember látogat el egy New York állambeli kisváros egyik csendes utcájában álló házhoz, hogy megcsodálja a Gay család karácsonyi díszkivilágítását. Bár a városkában többen is be akarták tiltatni a hatalmas dugókat okozó fényjátékot, a fanyalgók nem jártak sikerrel, és a világrekorder karácsonyi dekoráció évről évre csak egyre nagyobb és nagyobb lesz. És milliókat hoz a városnak. 

Union Vale egy csendes vidéki kisváros New Yorktól nagyjából száz kilométerre északra, erdőben megbúvó házakkal, ahova évek óta több mint ötvenezer ember látogat el a karácsnyi időszakban, hogy megcsodáljon egy házat. Egészen pontosan egy ház karácsonyi díszkivilágítását, amely évek óta tartja a Guinness-világrekordot „a legtöbb karácsonyi égő egy lakóházon” kategóriában. És a dekoráció évről évre egyre látványosabb lesz.

Na, ezt übereld!

Évek óta a fenti felirat is része a Gay család karácsonyi díszkivilágításának, és a teljesítményüket valóban nehéz lenne túlszárnyi.

A dekorációhoz több mint 720 ezer égőt és 1700 stroboszkópot használnak fel, amik rádióval fogható zenére villognak, és változtatják a színüket.

A látványosságot 255 különböző zenére programozták be.


A családnak minden évben három hónapjába telik, mire hétvégenként reggeltől estig dolgozva felépítik a 31 minifát és 65 állatfigurát tartalmazó dekorációt, amihez több mint hatvan kilométernyi égőfüzért, 13 kilométernyi hosszabbítót és több mint száz irányítódobozt használnak fel. A fényjátékot a házban található számítógép vezérli, aminek beprogramozása minden egyes számra több órát vesz igénybe – mondta Timothy Gay az ABC televíziónak.

A házaspár 1995-ben kezdte el karácsonyi fényekkel feldíszíteni a házat, amikor megszületett az első gyerekük. Az apuka a Times Union című lapnak elmondta, hogy gyerekkori karácsonyi emlékeit akarta átadni a saját gyerekeinek, amikor édesanyja az egész házat fényekkel borította be.

Nyolcgyerekes családban nőttem fel, és anyukám az egész család számára varázslatossá tette az ünnepeket.  

Eleinte még csak hatszáz égő volt, amit a ház előtt lévő két fára raktak fel. Aztán szép lassan növekedni kezdett az égők száma, majd pár évvel később Gay fivére felvetette, hogy a kis tavacskát is körbe lehetne világítani. „Az volt a szikra, ami beindította, hogy minden évben több és több fény legyen” – mondta Gay a ABC televíziónak.

Aztán 2005-ben látott egy, a közösségi oldalakon terjedő videót, ami egy zenére villogó karácsonyi dekorációról készült. Ez Gaynek annyira megtetszett, hogy nekilátott megtanulni a fényprogramozás csínját-bínját. Két év múlva már ők is zenére animált fényjátékot raktak fel, és onnantól kezdve már a városon kívül is kezdtek felfigyelni rájuk.


Akkor már több mit százezer égő díszítette a házat, annyi, hogy a helyi áramszolgáltatónak külön fejlesztéseket kellett végrehajtania, hogy a rendszer bírja a megterhelést. Pár év alatt már olyan sokan jöttek megnézni a látványosságot, hogy éjszakánként rendőrt kellett állítani az utcába, hogy irányítsa a több kilométer hosszú autósorokat.

A család aztán 2012-ben lett világrekorder, 346 283 darab égővel, megdöntve egy ausztrál család rekordját az egy lakóházon lévő legtöbb karácsonyi égő kategóriában. Gay elmondása szerint felesége volt az, aki rekorder akart lenni:

Egy kicsit fanatikus volt abban az évben. Mindenkit megőrjített.

A következő évben ugyan egy másik ház túltett rajtuk, de 2014-ben visszavették a címet. Nem bízták a véletlenre: majdnem megduplázták a házukra és környékére kirakott égők számát. A Guinness-rekordot november 28-án állították be egészen pontosan 601 736 égővel, amit egy kekszgyártó cég segítségével értek el. A rekorder kivilágítás csak három napon át volt látható, mert egy százezer wattos generátort kellett felállítani a működtetéséhez.

És amióta külön transzformátort kaptak a helyi elektromos művektől, már amiatt sem kell aggódni, hogy a ház – és a környék – elektromos hálózata nem bírja a terhelést. Addig sem ők, sem közvetlen szomszédaik nem igazán tudtak elektromos sütőt vagy mosógépet használni, amikor bekapcsoltak a fények.

A fanyalgók fanyalogtak

Ez persze nem mindenkinek tetszik a kisvárosban, ahol pár lakost annyira irritált a tömegeket vonzó fényjáték, hogy igyekeztek mindent megtenni annak betiltására. A New York Times cikke szerint a Gay család karácsonyi fényeinek ügye rendszeresen előkerült a lakossági fórumokon, és voltak, akik még a terület állami képviselőjének is leveleket írtak, hogy elérjék megszüntetését.


Voltak, akik a szemetelésre panaszkodtak – egyszer az is előfordult, hogy egy vizelettel teli üveget találtak az út mentén –, mások arra, hogy a látogatók a pázsitjukra parkolnak. Egy férfi 2020-ban hivatalos panaszt emelt a város ellen az állami hatóságoknál, azzal érvelve, hogy az egész teljesen balesetveszélyes, és nem tartják be az elektromos hálózatokkal kapcsolatos biztonsági szabályokat, de az állam elutasította a panaszát.

Egy 41 éves középiskolai tanár még az önkormányzati választáson is indult, részben azért, hogy elérhesse a fényjáték betiltását, amivel szerinte „gyakorlatilag egy Legolandet üzemeltetnek 40 napon át a birtokukon”. A családot ez egyáltalán mindez korántsem riasztja el. Gay a New York Timesnak kijelentette:

Ha örömöt okoz, és boldoggá tesz ötvenezer embert, és közben tíz vagy húsz ember nem szeret emiatt, az szerintem egészen jó arány.

Százmilliós adománygyűjtés

Az ellenzők tábora a helyi lakosság körében is kisebbség, a többség büszke rá – állította a helyi önkormányzat idén leváltott vezetője. A szemben lakó Bill Burke a Poughkeepsie Journal című lapnak 2017-ben elmondta, hogy több olyan szomszédról is tud, akik miután elköltöztek, arról beszéltek, mennyire hiányoznak nekik a Gay család karácsonyi fényei. Burke az utálkozókat mindig arra emlékezteti, hogy milyen sok pénzt hoz a látványosság a városnak.


A fényeket bárki ingyen nézheti meg, de Gay a Times Union című helyi lapnak elmondta, hogy több látogató is pénzt ajánlott fel neki az élményért cserébe. A fizetséget soha nem akarta elfogadni, és mindig azt mondta nekik, hogy nincs szüksége adományokra. 2011-ben aztán rájöttek, hogy a hálás közönség továbbra pénzfelajánlásokat fog tenni, amit akár jó ügyekre is fel lehet használni.

Azóta a helyi önkéntes tűzoltóság adománygyűjtő doboza várja a látogatók adományait, aki szinte mindig hagynak ott valamennyi pénzt. A házaspár közlése szerint 2011 óta már több mint 656 ezer dollárt, azaz átszámítva nagyjából 230 millió forintnyi összeget gyűjtöttek össze. Annak nagy részét – évente nagyjából 30 ezer dollárt (tízmillió forint) a tűzoltóság gyűjti be, majd osztja szét főleg gyerekeket segítő alapítványok között.

Emellett egyes napokon külön egy-egy kiválasztott alapítványnak gyűjtenek pénzt. A fényjátéknak szentelt weboldalon lévő naptárban jelzik is, melyik nap melyik alapítvány kapja a látogatók adományait. Idén Alzheimerrel és ALS-el foglalkozó alapítványok, egy állatmenhely és egy helyi gyerekotthon is kap a támogatásból. Kiemelt helyen szerepel egy rákbeteg gyerekeket segítő alapítvány, ami a legforgalmasabb napon, december 23-án gyűjthet adományokat a Gay birtokon. Tavaly hatezer dollárt (kétmillió forintot) kaptak így.

Titok, mennyibe kerül

A család azt nem árulja el, hogy mennyi pénzt költenek a már világhírű díszkivilágításra, csak annyit, hogy a villanyszámla meglepően kicsi. Az energiatakarékos LED-lámpáknak köszönhetően a számlájuk a karácsonyi időszakban 350 dollár, azaz átszámítva nagyjából 120 ezer forint.


A New York Timesnak egy karácsonyi díszkivilágításokkal foglalkozó cég tulajdonosa elmondta, hogy szezonon kívüli leértékelésekor százezer égőt már átszámítva alig több mint egymillió forintnyi összegért is meg lehet vásárolni, százezer RGB-égőt pedig nagyjából 8,5 millió forintnyi összegért. A fények villogását irányító eszközt, amiből a család több mint százat használ, már nagyjából 80 ezer forintnyi összegért is meg lehet venni. És akkor ebben még nincsenek benne a kábelek és hosszabbítók árai.

Az idén nyugdíjba vonult Gay a New York Timesnak elmondta, tudják, hogy már nem sokáig folytathatják a díszkivilágítást, mert felnőtt gyerekeiknek már egyre kevesebb idejük van arra, hogy segítsenek a fények három hónapon át tartó kihelyezésében. A házaspár már a végcélt is kitűzte: akkor kapcsolják le végleg a fényeket, amikor az adományok összértéke eléri az egymillió dollárt.

Gay a Poughkeepsie Journalnak elmondta, tisztában van azzal, hogy ő már csak a „fényfickó” marad sokak szemében, de reményét fejezte ki, hogy másként emlékeznek majd rá:

Jobban szeretném, ha úgy ismernének, mint a fickót, aki annyira szerette a gyerekeit, hogy ezt csinálja.

Magyarországon Eta nénihez járnak az emberek

Ha kell, fotózkodik, zsíros kenyeret kínál, és kedélyesen beszélget bárkivel. Ő Kajdácsiné Etelka, vagyis mindenki Eta nénije, aki grandiózus karácsonyi dekorációja miatt lett ismert Dabason. Járt már nála asszonykórus, iskolai buszos kirándulás, de egy különleges lánykérést is tartottak nála. 2022-ben készítette róla az alább látható riportot az RTL Híradó, 2023-ban azonban sajnos zárva marad Eta néni háza. Mint családja a Facebookon megüzente: „A 2023-as év nem hozott túl sok jót számunkra, ezért úgy döntött a család, hogy ezt a karácsonyt, ezt az ünnepet együtt, egymásra figyelve szeretetben szeretnénk megélni. 2023-ban Eta néni házának kapuja zárva marad, és a megszokott fénydekoráció sem lesz látható. Kérjük az érdeklődőket, hogy most ne jöjjenek felénk.”


Nyitókép: Facebook / ERDAJT's Christmas Light Display

#Életmód#karácsony#karácsonyi fények#díszkivilágítás#fényjáték#egyesült államok#new york#ma#család#usa

Címlapról ajánljuk