Életmód

Friss kutatás: a halvány színek másképp hatnak ránk, mint eddig gondoltuk

rtl.hurtl.hu

2023. december 22. 11:53

Mit szól ehhez a biológiai óránk?

Egy friss kutatás szerint a halvány színeknek nincs akkora hatásuk a biológiai óránkra, mint azt korábban tudni véltük, írja a Medicalxpress.

Christine Blume, a bázeli egyetem kutatója azt vizsgálja, hogy a fény hogyan hat az emberekre, a biológiai óránkra, az alvási szokásainkra. 

Blume emlékezet rá: egy egereken végzett, 2019-es kísérlet arra jutott, hogy a sárgás fény erősebb hatással volt az egerekre, mint a kékes. Az emberek esetében a retinális ganglionsejtek közvetítésén múlik, hogy a fény hogyan hat a biológiai óránkra és az alvásunkra.

A retinális ganglionsejtek a szemben a retinán található idegsejtek, melyek többsége a fotoreceptorokkal ellentétben nem a fényt alakítja át idegi jellé, hanem azt az információt dolgozzák fel, amit a gyűjtősejtek a fotoreceptoroktól kapnak, írja a Wikipedia.

Blume és kutatócsapata 16 egészséges önkéntesen végzett kísérletet: kékes és sárgás fényhatásnak tették ki őket késő este, majd kontrollként fehér fénynek vetették alá az alanyokat. A fényérzékeny  ganglionsejteket ért stimuláció mértéke mindhárom esetben megegyezett, vagyis a fények különböző hatásai közvetlenül a csapokat ért stimulációtól, végeredményben a fény színétől függnek. 

A kutatók megállapították: semmi sem bizonyítja, hogy a szín változása a kék-sárga dimenzión belül különösebb hatással lenne a biológiai órára és az alvásra, ami ellentmond az egereken végzett kísérlet eredményének. Ezzel szemben bizonyságot nyert, hogy a belső biológiai óra szempontjából a fényérzékeny ganglionsejtek játsszák a legfontosabb szerepet.

Nyitókép: Getty Images

#Életmód#színek#halvány#biológiai óra#retina#alvás

Címlapról ajánljuk