Életmód

„Állmelltartó”, nyelvtolás, végül a kés – a tökéletesen éles vasalóáll lett az új szépségideál, amiért sokan bármire képesek

Mohos MátéMohos Máté

2023. augusztus 20. 15:01

Tilos lett a toka a divatvilágban, a metszően éles állkapocs a menő – de megéri-e az átlagembernek az állán lógó zsír miatt szorongania? A közösségi média, a sztárvilág és a szépségipar a Zoomban leélt járványidőszak óta egyre inkább odafigyel az állkapcsokra. Egyesek pedig már túlzásba is viszik a testrész kihangsúlyozását, ami miatt sokan bármit hajlandóak lennének megtenni a tökéletesnek gondolt állért cserébe. 

Akár négyezer dollárba, vagyis egymillió forintba kerülhet eltüntetni egy kis tokát zsírleszívással, ám ára ellenére ez a beavatkozás lett az egyik legnépszerűbb a szépészeti iparban. A Twitteren és az egyéb közösségi oldalakon csak úgy tobzódnak a különböző plasztikai sebészetek hirdetései, amelyek kifejezetten ezt a beavatkozást reklámozzák.

Az éles vasalóállra hivatkozó hashtag, a #SnatchedJawline pedig már egy ideje különösen népszerű hívószónak számít, amelyet legfőképp női celebek tettek korunk szépségideáljának egyik alapvetésévé. A Guardian felidézi: a hashtaghez a TikTokon már 210 millió videómegtekintés tartozik a Facebookon, 

a plasztikai sebészet mellett pedig egyéb, olcsóbb, de kevésbé megbízható módszereket hirdetnek az influenszerek a tökéletes áll megszerzésére.

Akkora szépségideál lett a vasalóállkapocs, hogy sokan súlyos pénzeket fizetnek érte, vagy veszélyes módszerekhez fordulnak
Bella Hadid modell, az állkapocsőrület egyik kulcsfigurája. Több sztáré között az övé az, amely a „tökéletes” formával rendelkezik. Fotó: MTI / EPA / Sebastien Nogier

Nyelvtolás, „állmelltartó”, rágás

A legenyhébb a „mewing” nevű tevékenység, ami mindössze azt jelenti, hogy a nyelvünket a szájpadlásunkhoz nyomjuk annak érdekében, hogy állunk kevésbé látszódjon göröngyösnek. Egyszerűnek tűnhet, de már ahhoz is léteznek külön útmutatók, hogy kell ezt rendesen csinálni: a Get the Gloss szerint összesen kétmilliárd megtekintésnél járnak a TikTokon azok a videók, amit a mewing titkaival foglalkoznak.

Ezután jönnek a különböző krémek, az arcjóga, az arcmaszkok, a bizarr kinézetű rágólabdák (egyenként harminc dollárért, vagyis 10 ezer forintért), vagy éppen a kozmetikai terápiák (négyszáz dollár, 140 ezer forint), amelyekről azt ígérik gyártóik, hogy ha eleget nyammogunk rajtuk, hamarosan a legapróbb gyűrődéseket is képesek leszünk kisimítani állunkkal az ingekből. A szakértők közben figyelmeztetnek, hogy a túl sok, túl intenzív rágás ízületproblémákhoz vezethet, és akár ki is akadhat tőle az állkapcsunk. Érdemes még megemlíteni az úgynevezett „állmelltartót”, amelynek rajongói váltig állítják, hogy ez a tökéletes állkapocs titka.

 

A cikk hangsúlyozza, hogy az efféle módszerek mögött egyáltalán nincs a hagyományos tudományos csatornákon keresztül végzett kutatás, ahogyan nincs semmilyen kézzelfogható bizonyíték arra, hogy beválnak.

Ez is a közösségi oldalak miatt van

A nyomás a közösségi médiában, illetve a sztárok világában viszont óriási, ezért is lehetnek ilyen népszerűek az efféle termékek. A kisebb-nagyobb influenszerektől elkezdve egészen olyan nagy sztárokig, mint Jenna Ortega, Ariana Grande, vagy épp Bella Hadid, mindenki vonalzóval megrajzolt állcsonttal áll ki a közönség elé. A lapnak egy 27 éves kanadai nő beszélt arról, hogy milyen mértékben kúszik az ember bőre alá a vágy, hogy ő is rájuk hasonlítsunk.

A Natalie néven bemutatott nő arról beszélt, hogy minél többet aggodalmaskodott a saját állkapcsa miatt, egyre többször szúrta ki és irigyelte meg a hírességek tökéletesnek gondolt kinézetét. Azt mondta: Látod az emberek a médiában, az Instagramon. Az ő kinézetük az ideális. És te is el akarod érni ezt a kinézetet. És néha ezt csak sebészeti beavatkozással lehet megtenni. Így vállalta be azt Natalie, hogy nagyjából egymillió forintnyi összeget költsön a tokamentesítésre.

A plasztikai beavatkozások ráadásul kifejezetten megbízhatatlanok, amiről számtalan, a trendbe belebolonduló, majd abból kiábránduló influenszer is beszélt. Egy nő TikTokon arról mesélt, hogy „egy évig szenvedtem azzal a bármivel, ami ez a beavatkozás volt (…), most pedig az államon lévő hegtömegtől akarok megszabadulni”. Az alább megtekinthető videóban meg is mutatja az elbaltázott beavatkozásból származó hegeket, amelyeket most borsos árú kezelésekkel próbál eltüntetni.

@champagneshasty Second session of the Morpheus 8 treatment on my scar tissue caused from Belkyra gone wrong. #morpheus8 #belkyra #kybella #injections #injectables #botox #scartissue #inmode #lipfiller #juvederm #dysport #pmu #botched ♬ original sound - Shasta


A népszerű kezelések közé tartozik az egész arc zsírmentesítése, amiből még a vasalóállkapocs előtt trend lett a közösségi médiában – annak ellenére, hogy a szakértők szerint ez a beavatkozás csak apró különbségekhez vezethet, és az arcformát nem változtatja meg drasztikusan, írta cikkében a Cut.

Ráadásul még egy sikeres, komplikációmentes beavatkozástól is bőven szenvedhet az ember. A lap által meginterjúvolt Natalie arról számolt be, hogy a műtét után hetekig szinte képtelen volt aludni és enni, a mosolygás pedig egyáltalán nem ment neki. Ő viszont úgy gondolta, hogy megérte szenvedni a vasalóállkapocsért: arról beszélt, hogy amikor hetek után elmúlt a fájdalom, és visszatért élete a normális kerékvágásba, már örült, hogy alávetette magát a plasztikai műtétnek.

Akkora szépségideál lett a vasalóállkapocs, hogy sokan súlyos pénzeket fizetnek érte, vagy veszélyes módszerekhez fordulnak
Ha ezt a cuccot rágcsáljuk, állítólag eltűnik a tokánk. Mérget nem rágcsálnánk rá. Fotó: Jawlnr

Ezt is a járványnak köszönhetjük?

Már korábban is léteztek a celebek körében népszerű, egyes szépségipari szereplők által pedig szinte az emberekre „erőszakolt” divatos kinézetek. A New Yorker még 2019-ben írt az úgynevezett „Instagram-arcról”, amely az irreális szoborként kinéző arcot jelenti, és amely a közösségi médiáknak, valamint a különböző filtereknek hála a járvány előtt elég divatosnak számított. Azonban a covid a szépségideálra is hatott:

az, hogy éveken keresztül leginkább a Zoomon keresztül láttuk egymást, megváltoztatta azt, hogyan gondolkodunk a saját és mások arcáról, mik azok az elemek, amelyeket kiemelünk, vagy inkább elrejtenénk.

Míg a járvány előtt az enyhén felülről készült, a szemeket kiemelő, az állkapcsot lekicsinyítő szelfik voltak a menők, addig a különböző meetingeken és baráti csevegéseken az arcnál lejjebb tartott laptopokon és telefonokon keresztül egyre inkább az állak kerültek a középpontba. Most már a klasszikus celebszelfi is lentről készül: a sztárok feje pedig jellemzően elfordul, hogy az arcélt hangsúlyozza.

A változást a számok is mutatják: az Egyesült Államokban 2020-ról 2021-re 29 százalékkal nőtt az elvégzett állműtétek száma, a test ezen tájékán történi zsírleszívásoké pedig 99 százalékkal emelkedett meg. A beavatkozás főleg a fiatalok körében népszerű: 

2022-ben a plasztikai sebészek 75 százaléka számolt be arról, hogy egyre több a harminc év alatti páciensük.

Paul Jarrod Frank dermatológus arról beszélt, hogy az állkapocsra koncentráló szépségtrendek ráadásul nemcsak a nők, hanem a plasztikai beavatkozásra statisztikailag kevésbé hajlandó férfiak körében is népszerűek. Szerinte „az állkapocs ívére kiterjed a férfi hiúság is”, ugyanis a médiában és a filmekben szereplő szuperhősalkatú férfiak is jellemzően szögletes, késélű állkapoccsal rendelkeznek.

Közben viszont elkerülhetetlenül megjelent a szépségtrend ellenkultúrája: sok influenszer már inkább azzal kampányol a fiatalok körében, hogy „normalizáljunk mindenféle állkapcsot”: a 23 éves influenszer, Grace Todd például azt hirdeti, hogy semmi baj azzal, ha az embernek kisebb-nagyobb tokája van. Ő azt hangsúlyozza, hogy a hollywoodi sztárok kinézetét minden esetben stylistok és tanácsadók tucatja befolyásolja, és az átlagember számára irreális elvárás az, hogy pont úgy nézzen ki, mint a celebek a képernyőn. 

Az ő, és a hasonló véleményeket megfogalmazók megszólalásait gyakran követik heves, utálkozó kommentek, amelyekben az aktuális szépségideákhoz nem alkalmazkodókat rusnyának, vagy természetellenesnek bélyegzik – egészen a következő szépségtrend megérkezéséig.


Nyitókép: MTI/EPA/Sebastien Nogier / Jawlinr / TikTok

#Életmód#állkapocs#toka#szépség#plasztikai sebészet#ideál#modell#hollywood#tiktok#közösségi média#influenszer#covid#zoom

Címlapról ajánljuk