Életmód

Hiánypótló kutatás: kiderült, hogy egyes kakák miért lebegnek, míg mások miért süllyednek el

rtl.hurtl.hu

2022. november 17. 16:56

Nem az ürülék zsírtartalma miatt. 

Hiánypótló kutatás tárta fel, miért úszik a víz felszínén az ürülék – írja a Qubit, és a Mayo Clinic kutatóira hivatkozva hozzáteszi: 

úgy tűnik, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben a lebegés oka nem az ürülék zsírtartalmában keresendő, hanem a benne csapdába esett gázokban.

A tanulmány vezető szerzője, Syed Mohammed Musheer Aalam és társai egereken vizsgálták a bél mikrobiomja és a széklet viselkedése közötti összefüggéseket, és a tudomány történetében először sikerült bizonyítaniuk, hogy a mikrobiom határozza meg, hogy vajon lebegni fog-e a fekália, vagy elsüllyed.

A kutatók a mikrobiom és a széklet lebegési képessége közötti összefüggést két kontrollcsoporton vizsgálták: az egyikben bélbaktériumok nélkül tenyésztett, a másikban pedig hétköznapi, normális állatok szerepeltek. Az előbbi csoport kivétel nélkül tengeralattjárókat produkált, míg a hétköznapi egerek nagyjából fele lebegős széklettel örvendeztette meg a kutatókat – teszi hozzá a lap.

A kutatók ezután egy lépéssel tovább is mentek: a hétköznapi egerek székletéből vett baktériumokkal oltották be a steril egereket, és arra jutottak, hogy a kezelés után az addig kivétel nélkül elsüllyedő székleteket produkáló állatok egyre többször lebegőset ürítettek. Nagarajan Kannan, a tanulmány egyik társszerzője szerint ezzel el is dőlt az a régóta húzódó vita, hogy mi okozhatja ezt a jelenséget: 

egyértelműen a gáz felelős érte, semmi köze nincs a széklet zsírtartalmához. Hasonló eredményt hozott az is, amikor az egereket egészséges emberekből vett bélbaktériumokkal oltották be – ilyenkor is megnőtt a lebegő produktumok aránya.

Nyitókép: peepo / Getty Images

#Életmód#Kaka#szar#ürülék#lebegés#fekália

Címlapról ajánljuk